Expert german, profesor in SUA: „Relatia dintre administratia Trump si Ucraina este ireparabila”

analize

Volodimir Zelenski, costum, jurnalist, MAGA, respect

Expertul german in politica si istoria SUA, Thomas Zimmer, angajat la Universitatea Georgetown (Washington), afirma intr-un interviu pentru presa germana ca „relatia dintre administratia Trump si Ucraina este ireparabila”.

„Relatia dintre administratia Trump si Ucraina este ireparabila. Sau, ca sa fiu putin mai precis: s-a transformat fara indoiala intr-o relatie antagonica in care SUA nu mai sunt de partea Ucrainei. Dar asta nu din cauza a ceea ce s-a intamplat la Casa Alba.

A fost, fara indoiala, un spectacol grotesc si un moment fara precedent in istoria americana. Dar nu este cauza unei schimbari in atitudinea SUA, ci este in sine o expresie a faptului ca Trump si guvernul sau s-au retras complet. Nu doar de la sustinerea Ucrainei, ci mult mai fundamental de la ordinea mondiala liberala, pe care Trump-istii o considera o minciuna.

Aceasta este, de asemenea, pozitia pe care vicepresedintele JD Vance a adoptat-o la Conferinta de securitate de la Munchen in urma cu doua saptamani: un partizanat clar impotriva democratiilor liberale din Europa. Si aceasta este pozitia pe care Trump a adoptat-o miercuri, cand a descris UE drept un proiect ostil, antiamerican.

In acest sens, ceea ce am vazut nu este decat o dovada suplimentara a modului fundamental in care SUA au intors spatele democratiei si ordinii liberale”, a declarat Zimmer intr-un interviu acordat tagesschau24.

tagesschau24: In timpul campaniei sale electorale, presedintele american Trump a promis practic ca va pune capat razboiului impotriva Ucrainei in 24 de ore. Evident, acest lucru nu s-a intamplat. Exista o teorie conform careia presedintele american cauta pur si simplu pe cineva pe care sa dea vina pentru motivul pentru care pacea in Ucraina nu se produce atat de repede. Este valabila aceasta teorie?

Zimmer: Ceea ce s-a intamplat acolo a fost de fapt planul. A fost un atac tintit al presedintelui si vicepresedintelui american asupra unui aliat. Nu cred ca a fost atat de mult din cauza promisiunilor electorale. Pe de o parte, scopul a fost de a-l pune in evidenta pe presedintele ucrainean. Acesta este exact noul tip de politica de dominatie agresiva care va deveni o caracteristica a politicii externe americane sub Trump. De asemenea, s-a urmarit sa se demonstreze clar, atat pe plan intern, cat si extern, ca SUA nu mai sunt de partea Ucrainei si a europenilor. Pe de alta parte, scopul a fost de a folosi acest spectacol ca pretext pentru a opri ajutorul militar acordat Ucrainei. Cel putin asta a amenintat administratia Trump sa faca imediat dupa acest scandal. Acesta a fost obiectivul declarat al lui Donald Trump de foarte mult timp.

tagesschau24: Unii analisti de la spun ca Zelenski s-a comportat neadecvat din punct de vedere tactic in timpul conversatiei, deoarece a inceput o dezbatere fundamentala despre garantiile de securitate ale SUA si ajutorul de razboi in fata camerelor de filmat. Cum vedeti acest lucru?

Zimmer: Cred ca este complet gresit, deoarece se bazeaza pe o neintelegere fundamentala: Ideea ca pozitia lui Trump pe aceasta tema poate fi controlata prin abilitati tactice si finete diplomatica. Aceasta este o iluzie care continua sa se agate de ideea ca Trump nu are deloc o pozitie consecventa. Ca este poate doar un om de afaceri care doreste sa negocieze o afacere buna si, de asemenea, cineva caruia i se poate vinde cumva orice prin lingusire. Totusi, acest lucru ignora complet faptul ca Trump a avut o pozitie foarte clara cu privire la acest conflict timp de multi ani si o inclinatie foarte clara catre Rusia si conducatorii autocratici precum Putin. De asemenea, ignora complet faptul ca fortele trumpiste care sunt acum la putere urmaresc un proiect clar, definit ideologic in SUA. Ele vor cu adevarat sa se indeparteze de ordinea mondiala liberala, de democratiile liberale din Europa. Au ceva complet diferit in minte. Trebuie sa scapam de ideea ca, cu putina pricepere, cu putin tact, putem cumva sa evitam toate acestea.

tagesschau24 : Exista vreun punct in care Trump si Vance au avut dreptate?

Zimmer: Nu, nu exista. Inteleg ca acest lucru poate parea ca nu este suficient de diferentiat. Sper ca toata lumea se uita cu adevarat la aceasta problema in intregime. Am sa va dau trei exemple specifice de ce nu au dreptate in ceea ce spun. Vance si Trump spun ca Zelenski ar trebui sa accepte intelegerea. Dar ce afacere? Nu exista nicio intelegere. Exista doar cerinta ca Ucraina sa indeplineasca conditiile Rusiei. Vance si Trump il acuza pe Zelenski de nerecunostinta. Dar la fiecare intalnire publica din SUA, la fiecare aparitie politica, Zelensky si-a exprimat recunostinta, chiar si cu mare emotie. Vance il acuza pe Zelenski ca a facut campanie pentru democrati in Pennsylvania in toamna. Zelenski s-a deplasat intr-adevar in Pennsylvania in septembrie, dar nu la evenimente de campanie, ci a vizitat o fabrica de munitii si le-a multumit calduros muncitorilor de acolo pentru sprijinul lor. Mi-as dori cu adevarat sa nu mai cautam modalitati de a descrie ceea ce se intampla ca fiind altceva decat ceea ce pare. Pentru ca este pur si simplu ceea ce pare. SUA au decis sa intre intr-o relatie antagonica cu Ucraina si cu democratiile europene.

tagesschau24: Mai exista ceva care ar putea da sperante Ucrainei in ceea ce priveste relatia sa cu SUA?

Zimmer: Cu siguranta nu in ceea ce priveste administratia Trump. Permiteti-mi sa subliniez inca o data: ei sunt seriosi in ceea ce priveste indepartarea de Ucraina, indepartarea de Putin, indepartarea de regimurile autocratice si indepartarea de ordinea mondiala liberala. Nu cred ca exista indoieli din partea lui Zelenski. Ar putea exista speranta la nivelul inferior guvernului american, deoarece Zelenski insusi este foarte popular in randul populatiei americane, mai popular decat Trump, mult mai popular decat Putin. Exista acum, de asemenea, o mare groaza si indignare in societatea civila americana cu privire la ceea ce s-a intamplat. Exista sprijin pentru Ucraina. In ce masura acest lucru se traduce prin sprijin material real pentru Ucraina este o intrebare complet diferita.
Altfel, Ucraina trebuie sa se concentreze asupra Europei, iar Europa trebuie sa se concentreze asupra ei insasi. Ca raspuns, am vazut expresii foarte ample de solidaritate din partea sefilor de stat si de guvern din Europa. Inclusiv, de exemplu, din partea lui Friedrich Merz, care a adoptat o pozitie foarte clara si s-a alaturat lui Zelenski. Aceasta trebuie sa fie speranta pentru Ucraina. Nu cred ca are sens sa nutrim mai multe sperante ca o politica diferita poate fi obtinuta cu Trump, cu guvernul Trumpist sau cu Partidul Republican decat ceea ce am experimentat acum.

Thomas Zimmer preda istoria internationala si americana a secolului XX, cu accent pe relatiile transatlantice, la Universitatea Georgetown din Washington. 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: