Expert: Manifestarile anti-maghiare au devenit un fenomen in Romania

externe

Manifestarile cu caracter anti-maghiar au devenit un fenomen permanent in viata publica romaneasca, a declarat recent intr-o emisiune televizata un expert in problemele maghiarilor de dincolo de granitele Ungariei.

Zoltan Kantor, seful Institutului de Cercetare din Ungaria pentru comunitatile maghiare de peste hotare, a declarat la televiziunea M1 ca manifestarile anti-maghiare sunt si mai frecvente in perioadele de precampanie, cum se intampla in momentul de fata in Romania, in contextul alegerilor de anul viitor. Expertul este de parere ca, din pacate, aceasta atmosfera este intretinuta si de comentarii venite din partea politicienilor.

Exista, pe de o parte, tensiuni atat intre Romania si Ungaria, cat si animozitati intre romani si minoritarii maghiari a caror comunitate numara 1,2 milioane de persoane, a declarat Kantor.

Din punct de vedere maghiar, relatia dintre cele doua tari va ramane la fel pana ce problema minoritatii maghiare din Transilvania nu va fi rezolvata in mod corespunzator. „E absurd sa acuzi Ungaria de revizionism”, a spus el, potrivit hungarytoday.hu, subliniind ca reactia vehementa a guvernului roman este, probabil, cauzata de motive politice interne.

Declaratiile lui Kantor vin dupa ce Ministerul de Externe din Romania l-a convocat pe oficialul care ii tinea locul, pe perioada concediului, ambasadorului Ungariei, in urma interviului acordat de ambasadorul Zakonyi Botond. Acesta spusese ca nu vede din partea Romaniei „suficienta bunavointa pentru a coopera”. Imediat dupa, premierul Victor Ponta a declarat ca ambasadorul Ungariei „face jocul Guvernului (de la Budapesta – n.r.), incearca sa ne provoace”.

Foto: stiridecluj.ro

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: