EXPERT militar SUA, semnal de alarma: „Suntem depasiti. RUSIA are performante deosebite in domeniul militar”

externe

SUA nu sunt nici pe departe atat de puternice militar pe cat se crede si dupa cum sustine presedintele Obama in cunoscutul sau „Raport despre Starea Natiunii”. In acest raport, el vorbeste despre „cea mai puternica armata din istorie”, dar lucrurile nu stau asa.

Asa isi incepe comentariul, pentru National Interest, Daniel Davis, fost ofiter al trupelor de uscat ale SUA si fost membru al comandamentului trupelor americane in Afganistan.

Operatiunea „Furtuna in Desert” s-a sfarsit cu o victorie a americanilor, dupa cum s-a vazut. Dar a fost o victorie impotriva propriilor complexe, contra asa-numitului „sindrom Vietnam”, intarind pozitia Americii ca unica putere militara mondiala. Autosuficienta s-a instaurat de atunci in tara, crede Davis.

„Datele oficiale, insa, arata cat de deficitara e armata SUA, cate de ineficienta este si cat de depasit este acest sistem actual de lupta”, spune el. Conform lui, acesta este un serios semnal de alarma pentru siguranta nationala.

Potrivit expertului, cea mai mare greseala a Pentagonului a fost renuntarea la programul „Sisteme de lupta ale viitorului (Future Combat Systems, FCS)”, inceput in 2003, dar aflat in faza peliminara inca din 1999, ca plan oficial de reorganizare si retehnologizare ale armatei americane.

La sase ani dupa inceputul acestui proiect, ministrul american al Apararii, Robert Gates, a inchis programul din cauza „multiplelor probleme intampinate in executarea sa”.

In aproape 10 ani, trupele americane puteau fi modernizate, capabile fiind astfel sa depaseasca toate celelalte armate ale lumii din punct de vedere tehnologic si logistic. S-au pierdut 10 ani din cauza ministerului Apararii. In afara de asta, esecul programului a distrus prestigiul SUA.

Astfel, diferentele semnificative care existau odata intre armata SUA si armatele restului lumii s-au sters. „Ramanerea in urma este reala, de acest lucru ne dam seama uitandu-ne la Rusia, care a lucrat la platforma universala de lupta ‘Armata’. (Russian Armata Universal Combat Platform). Sistemele de lupta ale viitorului trebuia sa se transforme intr-un sistem al sistemelor. In zece ani, s-au cheltuit 20 de miliarde de dolari fara sa fie realizat niciun proiect”, mai spune Davis.

„Rusiei i-au fost de ajuns 6 ani sa proiecteze, sa testeze si sa puna in fabricatie masini de lupta ultraperformante, precum tancul ‘T-14 Armata’ si ‘BMP – 15’, construite dupa regulile ultime ale tehnologiei. T-14 arata deja la fel de puternic si de impenetrabil precum americanul ‘Abrams’. In 1991, ‘Abrams’ erau capabile sa castige in fata oricarui inamic. Acum aceasta intaietate este pierduta”, scrie expertul.

El se intreaba care sa fie motivul ramanerii in urma a SUA si crede ca totul este cauzat, in mare masura, de suficienta de sine castigata in urma campaniei din Irak.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: