Expert pirotehnician explica de ce FOCUL s-a propagat atat de repede in Colectiv

news

Un cunoscut expert pirotehnician din Arad, Lucian Cebuc, apreciaza ca in cazul incendiului din Clubul Colectiv este posibil ca buretele sa fi avut urme de materiale inflamabile si de aceea viteza de propagare a fost asa de rapida, mai ales ca buretele nu era ignifugat.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX pentru a explica tehnic in ce conditii un incendiu se poate propaga atat de rapid ca in cazul celui din clubul Colectiv, expertul pirotehnician Lucian Cebuc, cunoscut in Arad pentru organizarea jocurilor de artificii la evenimente publice, afirma ca prezenta materialelor inflamabile ar fi una dintre cauzele principale.

Potrivit lui Cebuc, in spatii inchise se folosesc artificii speciale, numite „reci”, pentru ca „incandescenta lor este de durata foarte scurta si, in mod normal, prin contactul cu mana, ele nu produc senzatia de arsura, dar pot gauri orice material usor inflamabil”.

„In cazul de la Bucuresti, cred ca jerbele folosite au fost prea aproape de peretele pe care se afla materialul din burete si incandescentele. Fiind in raza minora a jerbei pentru cele 15-20 de secunde cat a durat jerba, s-a produs aprinderea buretelui care nu era ignifugat, asta e sigur. Altfel, bineinteles, nu s-ar fi aprins, deoarece materialul de ignifugare rezista 30 de minute la foc”, a declarat expertul aradean.

Conform sursei citate, „e posibil ca buretele sa fi avut urme de materiale inflamabile, de aceea viteza de propagare a fost asa de rapida”.

Pirotehnicianul aradean a precizat ca aceste opinii vin in contexul in care nu a avut acces la probe de la fata locului.

O echipa de chimisti de la Univeristatea Politehnica a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau captusiti stalpii si tavanul din Colectiv, depisand un gaz extrem de toxic – monoxid de carbon, acid cinahidric, acid clorhidirc, mono si dioxid de azot, precum si solventi toxici, toluen si xilen, care sunt substante inflamabile.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: