Expert SUA: „UE se destrama treptat, ROMANII se vor apropia tot mai tare de America”

analize

Analistul si autorul american Robert D. Kaplan apreciaza, intr-un interviu acordat Agerpres, ca Uniunea Europeana tinde sa se destrame treptat si este sceptic ca liderii europeni vor reusi sa rezolve problemele generate de criza refugiatilor si de cresterea amenintarii terorismului.

„Ma tem ca Uniunea Europeana se destrama treptat si ca, in loc de o Europa unita, veti avea mai multe Europe diferite, care avanseaza cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului si va impiedica Statele Unite sa aiba un aliat puternic in Europa. Deci sper ca liderii europeni vor putea gestiona criza si vor gasi diverse solutii pe parcurs, doar ca nu sunt convins ca o vor putea face”, a spus Kaplan.

In opinia sa, pe fondul problemelor profunde cu care se confrunta Uniunea Europeana, populatia din tarile central si est-europene, inclusiv romanii, inclina tot mai mult spre SUA.

„Problemele din Uniunea Europeana sunt profunde, sunt extrem de grave, prin urmare romanii, precum si alte popoare din Europa Centrala si de Est, fie din tarile baltice, fie din Polonia, inclina din ce in ce mai mult catre Statele Unite, pe masura ce vad Europa pierzandu-si puterile”, afirma analistul.

Kaplan avertizeaza si ca o Uniune Europeana care devine din ce in ce mai slaba duce si la slabirea Aliantei Nord-Atlantice, iar in acest context statele din regiune au un argument in plus pentru a se apropia mai mult de SUA.

„Sa privim lucrurile in felul urmator. Cu cat UE devine mai slaba, cu atat NATO devine mai slab, pentru ca cele doua sunt interconectate. Daca sunt semne de intrebare cu privire la NATO si la UE, atunci Bucurestiul, Varsovia, Tallinnul etc. trebuie sa se orienteze catre Washington pentru un anumit ajutor si aparare”, a aratat Kaplan.

Robert D. Kaplan a publicat recent o noua carte ce este dedicata Romaniei si se intituleaza „In Europe’s Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond” („In umbra Europei: Doua razboaie reci si o calatorie de treizeci de ani prin Romania si mai departe”).

Volumul in limba engleza va fi lansat la sfarsitul acestei saptamani in cadrul unui eveniment gazduit de Ambasada Romaniei din Washington D.C. In primavara cartea va fi tradusa in limba romana, iar in luna mai autorul va face un turneu de promovare a cartii in Romania.

Robert D. Kaplan este autorul a 16 carti de politica externa si calatorie traduse in numeroase limbi, fiind desemnat de doua ori de catre revista Foregin Policy printre „Primii 100 de ganditori ai lumii”.

El este senior fellow la Center for a New American Security din Washington si contributing editor la publicatia The Atlantic, in care articolele si analizele sale au aparut timp de 30 de ani. De asemenea, Kaplan a semnat numeroase editoriale aparute in cotidianele The New York Times, The Washington Post, The Financial Times, The Wall Street Journal, The Los Angeles Times, si a scris si pentru revista Foreign Affairs.

Kaplan a fost analist principal pe teme geopolitice la Stratfor, visiting professor la Academia Navala a SUA si membru al Comitetului de Politici de Aparare al Pentagonului, numit de catre fostul secretar al apararii Robert Gates. El a fost si consultant pentru Armata SUA, a conferentiat la colegii militare, la FBI, NSA, la Statul Major, la Agentia de informatii a apararii, la CIA, la universitati de renume si in cadrul unor forumuri globale de afaceri. De asemenea, Robert D. Kaplan a consiliat presedinti, secretari de stat si secretari ai apararii ai Statelor Unite ale Americii.

Editorialistul Thomas Friedman de la New York Times a afirmat despre Kaplan ca se afla printre „cei mai cititi” autori emblematici pentru perioada de dupa Razboiul Rece (alaturi de Francis Fukuyama, Paul Kennedy si Samuel Huntington).

Mai multe dintre cartile sale au fost publicate si in limba romana, ultima fiind in 2014 „Razbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare si lupta impotriva destinului”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: