Expertii dezvaluie eroarea „aproape criminala” care a provocat accidentul aviatic din Coreea de Sud

Expertii dezvaluie eroarea „aproape criminala” care „a provocat moartea atator persoane in accidentul aviatic incendiar din Coreea de Sud” – si semnele enigmatice cu privire la ceea ce a declansat dezastrul care a ucis 179 de persoane.
Avionul Jeju Air a derapat de pe pista din orasul Muan, la 180 de mile sud de Seul, s-a izbit de un gard de beton si a luat foc duminica, dupa ce trenul sau de aterizare se pare ca nu s-a deschis, scrie Daily Mail.
Toti cei 181 de oameni aflati la bordul avionului Boeing 737-800, cu exceptia a doi, au fost ucisi intr-unul dintre cele mai grave dezastre aviatice din Coreea de Sud, au declarat oficialii. Acum, expertii au subliniat ca, fara o eroare „criminala”, „toata lumea [de la bord] ar fi fost in viata” – si semnele de nedumerire cu privire la ceea ce ar fi putut declansa accidentul.
David Learmount, expert in siguranta aeriana, a declarat ca existenta unui zid de beton la capatul pistei a fost „aproape criminala” si a afirmat ca coliziunea cu zidul a fost „momentul definitoriu” al dezastrului. El a sugerat ca, daca zidul nu ar fi fost acolo, avionul ar fi lovit in schimb un gard, ar fi alunecat pe un drum si s-ar fi oprit probabil pe un camp din apropiere.
„Cred ca toata lumea ar fi fost in viata… pilotii ar fi putut suferi unele daune daca ar fi trecut prin gardul de securitate sau ceva de genul acesta. Dar chiar banuiesc ca ar fi putut supravietui”, a declarat Learmount. Pilotii de linie au intervenit, de asemenea, spunand ca avionul a pierdut probabil puterea la cel putin un motor si a suferit o defectiune hidraulica dupa ce avionul ar fi fost lovit de o pasare.
Dupa ce au abandonat prima incercare de aterizare din cauza pierderii de putere, pilotii au aterizat pe pista cu viteza mare la a doua incercare – fara sa extinda flapsurile si fara sa utilizeze franele de viteza care, in mod normal, ar incetini avionul.
Inversorul de tractiune, utilizat pentru a incetini avionul odata ajuns la sol, a fost activat doar pe un motor. Capitanul Denys Davydov, care piloteaza un Boeing 737-800 pentru Ukraine International Airlines, a declarat pentru Times: „Se pare ca au avut sistemul hidraulic pentru a desfasura un inversor, dar nu si flapsurile sau trenul de aterizare… Ca pilot al aceluiasi avion, este foarte ciudat”.
Unii experti au declarat ca o lovitura de pasare singura nu ar fi paralizat trenul de aterizare. Expertul australian in siguranta aeriana Geoffrey Dell a declarat: „Nu am vazut niciodata o lovitura de pasare care sa impiedice trenul de aterizare sa fie extins”.
Editorul Airline News, Geoffrey Thomas, a declarat ca loviturile de pasari „de obicei nu provoaca singure pierderea unui avion” si a intrebat de ce pompierii nu s-au ocupat de aeronava in timp ce aceasta ateriza pe pista. El a spus: „De ce nu au fost prezenti atunci cand avionul a aterizat? Si de ce avionul a aterizat atat de departe pe pista? Si de ce era un zid de caramida la capatul pistei?
Dar ministrul adjunct al transporturilor din Coreea de Sud, Joo Jong-wan, a respins ingrijorarile legate de existenta zidului de beton dupa capatul pistei, spunand ca ambele capete ale pistei au „zone de siguranta cu zone tampon verzi inainte de a ajunge la zidul exterior”.