Expertii japonezi indeamna la pregatiri pentru o posibila eruptie majora a Muntelui Fuji

externe

Un grup de vulcanologi si experti in pregatirea pentru dezastre, desemnat de guvernul japonez, a creat un set de masuri privind o eventuala eruptie masiva a Muntelui Fuji. Cel mai inalt varf din Japonia a erupt ultima oara acum mai bine de 300 de ani, potrivit NHK.

Ultima eruptie confirmata a Muntelui Fuji a inceput in 1707. Expertii spun ca o eruptie la o scara similara ar putea acoperi zone largi din Tokyo, Prefectura Kanagawa si alte parti cu 10 centimetri sau mai mult de cenusa.

Panelul spune in raportul sau ca nu ar fi realist ca locuitorii din Tokio, dens populat si din prefecturile din jur sa paraseasca imediat regiunea.

Cei din zonele in care ar fi mai putin de 30 de centimetri de cenusa ar trebui sa se adaposteasca acasa sau in alte locuri. Pe de alta parte oamenii din zonele care acumuleaza 30 de centimetri sau mai mult trebuie sa evacueze, in principiu. Casele din lemn s-ar puteaprabusi sub greutatea cenusii umede daca ar ploua.

Daca este posibil, locuitorii ar trebui sa se aprovizioneze cu cele necesare care sa-i sustina timp de doua saptamani.

Autoritatile locale si intreprinderile sunt rugate sa se concentreze in primul rand pe intretinerea si repararea infrastructurii cheie.

Expertii spun ca persoanele care necesita dializa sau ingrijiri medicale ar trebui sa evacueze practic atunci cand cenusa ajunge la 3 centimetri si provoaca intreruperi prelungite de curent.

Panelul spune ca guvernul ar trebui sa stabileasca un sistem de diseminare a informatiilor, inclusiv prognoze privind cenusa vulcanica. Ei spun ca guvernele centrale si locale trebuie, de asemenea, sa asigure rutele de evacuare.

Profesorul emerit Fujii Toshitsugu de la Universitatea din Tokyo, care conduce grupul, spune ca Japonia nu a experimentat nicio eruptie care sa imprastie cenusa pe o zona larga in ultimii 100 de ani. El spune ca tara trebuie sa inceapa sa se pregateasca acum pentru un astfel de dezastru.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: