Expertii ONU sustin ca au vazut mine antipersonal instalate in exteriorul centralei nucleare de la Zaporojie

externe

centrala nucleara, mine, Rusia, Agenția Internațională pentru Energie Atomică

Expertii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) „au vazut cateva mine situate intr-o zona tampon intre barierele perimetrale interne si externe ale sitului”, a declarat seful agentiei, Rafael Grossi.

Acesta nu a precizat cate mine au fost observate, in schimb a afirmat ca dispozitivele se aflau in „zone restrictionate” la care nu are acces personalul de operare al centralei.

Plasarea de explozibili la fata locului este „neconforma cu standardele de siguranta ale AIEA si cu orientarile privind securitatea nucleara” si a creat o presiune psihologica suplimentara asupra personalului, a adaugat el.

Ucrainenii din Nikopol au ramas fara apa si se afla in linia de tragere a Rusiei. Dar centrala nucleara Zaporojie ar putea reprezenta cea mai mare amenintare.

Saptamana trecuta, AIEA a declarat ca expertii sai au efectuat inspectii la centrala, fara a „observa” prezenta vreunei mine, desi nu li s-a permis accesul pe acoperisurile cladirilor reactoarelor si la salile turbinelor.

Dupa ce a cazut in mainile Rusiei, cea mai mare centrala electrica din Europa a fost tinta unor tiruri de arma si a fost deconectata de la retea de mai multe ori, ceea ce a sporit temerile legate de declansarea unui accident nuclear major.

Cele sase unitati ale reactorului, care inainte de razboi produceau aproximativ o cincime din energia electrica a Ucrainei, sunt oprite de luni de zile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: