Explicatii de la Bruxelles. Legaturile negre ale lui Ghita din Serbia si banii livrati de Dragnea acestui fost pion al „statului paralel”

analize

Dan Alexe, jurnalist si scriitor stabilit la Bruxelles, explica intr-un material publicat pe blogul sau cum a fost posibil ca Sebastian Ghita sa primeasca azil politic in Serbia. „Fara nici o conspirationita, putem spune ca Ghita se afla in Serbia si cu acordul provizoriu al FSB-ului rusesc”, este concluzia lui Alexe, un bun cunoscator al dedesubturilor din Rusia si fostul spatiu iugoslav.

Alexe aduce aminte si de o informatie esentiala: firmele lui Ghita au beneficiat de contracte uriase din partea Ministerului Dezvoltarii atunci cand in fruntea acestuia se afla Liviu Dragnea.

„Justitia din Serbia, tara candidata la UE, se preface ca e convinsa de argumentele lui Sebastian Ghita ca ar fi persecutat politic in tara lui deja membra de mai bine de un deceniu in UE. Teoretic, Serbia si-a nimicit sansele de a mai putea negocia capitolul fundamental al justitiei cu Uniunea Europeana la care vrea sa adere, asa ca miza e probabil la inaltime.

‘Persecutatul politic’ Sebastian Ghita, cum s-a dovedit, si-a facut banii din afaceri cu serviciile si cu structurile statului si cu Ponta si cu Dragnea si cu PSD-ul. Numai Agentia Nationala de Cadastru, de pilda, i-a platit lui Ghita aproape 55 milioane de euro pentru niste softuri si computere si servere. 46 milioane de euro au fost incasate cu girul lui Dragnea pe cand era ministru al Dezvoltarii Regionale.

E revelator pentru climatul de impunitate de atunci ca oamenii lui Dragnea pretindeau sa dea milioane pe niste programe mai putin complexe decat Angry Birds.

Vin apoi legaturile cu Serbia. Ponta, prietenul lui Ghita, cu care el a zburat in Emirate dupa pierdutele alegeri, este de anul trecut cetatean sarb si consilier personal al presedintelui Serbiei Aleksandar Vucic, care i-a acordat cetatenia, lucru care a starnit mare mirare in Serbia.

Raspunsul de ce Ponta a primit cetatenia sarba este legat iarasi de Ghita: e o intreaga nebuloasa acolo care implica serviciile secrete sarbe si falsele firme de informatica.

Victor Ponta nu e doar foarte apropiat de presedintele Serbiei Vucic, dar firma lui Ghita, “Teamnet International”, impreuna cu firma sarbeasca “Prointer IT Solutions and Services”, trebuiau sa controleze intregul sistem informatic al Serbiei, oferind servicii guvernului (si, evident, FSB-ului rusesc, ca nu suntem asa naivi).

Seful firmei sarbesti care trebuia sa lucreze cu Ghita este Slobodan Kvrgic, prieten cu presedintele Vucic si cu cine e mai important in Serbia (cu presedintele asociatiei cluburilor de fotbal, Slavisa Kokez etc., obisnuita mafie din asemenea tari).

Acelasi sef al firmei sarbesti care primise contractul informatic total pe Serbia impreuna cu Sebastian Ghita, Slobodan Kvrgic, este cel care i-a “vandut” nevestei presedintelui Vucic, Tamara Dukanovic, un apartament in Belgrad, legaturi sumbre despre care presa din Serbia a tot scris, de pilda aici.

Respectiva retea informatica sarba a fost instalata intre timp, chiar daca oficial Ghita si “Teamnet International” nu au mai participat la ea.

Fara nici o conspirationita, putem spune ca Ghita se afla in Serbia si cu acordul provizoriu al FSB-ului rusesc.

Serbia e platforma oficioasa a Rusiei in Balcani la fel cum e Siria in Orientul Apropiat. Vucic a organizat o parada militara pentru Putin, Rusia are celule militare si FSB in Serbia, iar premierul Vucic, mare pro-european acum, a fost membru de frunte al formatiunii paramilitare Srpska radikalna stranka (SRS) a criminalului de razboi Vojislav Seselj si a mai fost ministrul informatiilor sub Milosevici (canal direct cu Moscova), iar mai tarziu ministrul apararii (2012–2014, canal ultradirect cu Moscova), inainte de a deveni prim ministru si acum presedinte.
Ghita sade acum tacut la Belgrad ca gaza-n chihlimbar. Soarta nu-i mai apartine.

Un lucru e sigur: cand nu poti sa-l lichidezi, pentru ca prea ar sari in ochi, nu extradezi un om care stie atatea cum e Ghita, lucru cu care si presedintele Aleksandar Vucic, si conationalul si sfetnicul sau Victor Ponta sunt de acord”, a explicat Alexe pe blogul sau.

Comentarii: