Explicatiile care nu spun nimic ale ministrului Mediului in cazul ursului ucis de printul Emanuel von und zu Liechtenstein

news

Doua anchete paralele, una a Garzii Nationale de Mediu si o alta a Garzii Forestiere, au fost demarate in cazul ursului care a fost extras din judetul Covasna, la o asociatie de vanatoare, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a subliniat ca nu se va antepronunta in acest caz, pentru a nu influenta verificarile.

„In Romania, in momentul de fata, legislatia permite doar cotele de interventie si cotele de preventie. Cotele actuale sunt doar de interventie. Cele de preventie nu au fost inca emise, desi legislatia prevede de anul trecut, din luna mai. Ceea ce s-a intamplat in judetul Covasna face obiectul unei anchete.

S-au demarat doua anchete paralele. O ancheta este derulata de Garda Nationala de Mediu, respectiv a doua de Garda Forestiera. Vorbim de doua anchete paralele, pentru ca respectarea legislatiei, pe de o parte, pentru speciile CITES trebuie verificata de Garda de Mediu.

In acelasi timp, avem de-a face cu folosirea armelor de vanatoare si in cazul acesta Garda Forestiera este institutia abilitata sa faca verificarile si controalele. Cele doua anchete sunt in curs. Nu doresc sa ma antepronunt si nu doresc sa influentez in niciun fel aceste anchete, de aceea nu ma voi pronunta cu privire la documente care sunt in momentul de fata in verificare de catre cele doua entitati”, a explicat Tanczos.

El a mentionat ca in data de 17 februarie Ministerul Mediului a emis un ordin de derogare, care permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vanatoare. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial, executarea acestuia fiind in sarcina asociatiei de vanatoare. Verificarea modului in care este pusa in practica derogarea se face de agentiile judetene si de Garda Forestiera din regiunea respectiva.

„Ceea ce trebuie stabilit in aceasta ancheta foarte clar este daca s-a respectat legea cu privire la derularea operatiunii de extragere si in acelasi timp trebuie clarificat, fara dubiu, daca ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere. Sunt extrem de importante aceste aspecte. Este regretabil ca unii dintre colegii mei se antepronunta in perioada de ancheta. Eu astept, desi unele dintre informatii sunt probabil la dispozitia Garzii Forestiere sau Garzii de Mediu, eu astept sa primesc raportul oficial. In momentul in care vom avea acest raport vom prezenta concluziile anchetei”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, in ultimii aproape doi ani, din iulie 2019 si pana in prezent, au fost depuse peste 300 de solicitari de derogare, unele aprobate, altele respinse. In cazul asociatiei din Covasna au fost trei solicitari, doua respinse, una aprobata. Cele trei solicitari se refera la trei exemplare de urs care au atacat animale, au intrat in gospodarii si au pus in pericol bunuri si viata umana.

Totodata, Tanczos Barna a precizat ca, dupa finalizarea anchetei, vor fi reanalizate procedurile de acordare a derogarilor si valabilitatea acestora.

„Trebuie sa revedem si sa reanalizam perioada de valabilitate a acestor derogari. Aceasta valabilitate a fost la un moment dat de pana la sfarsitul anului calendaristic, dupa aceea s-a redus la 60 de zile. Eu am propus deja, colegii mei in noile reglementari pregatesc reducerea si mai drastica a acestor valabilitati, astfel incat, in cazul in care in cateva zile, in cateva saptamani, nu se identifica acel urs care a provocat pagube sau care a atacat oameni si nu se poate face extragerea sa-si piarda valabilitatea acest document si eventual sa fie refacute documentatiile”, a afirmat seful de la Mediu, citat de Agerpres.

El a subliniat ca, inca de la inceputul mandatului, a spus ca nu este de acord ca acele cote de interventie sa fie folosite in alt scop decat interventia imediata, precisa, pentru eliminarea exemplarului care creeaza probleme si ca nu este logic ca aceasta extragere sa fie facuta de altcineva decat de membrii acelei asociatii de vanatoare.

„In cazul de fata se presupune ca acea extragere nu a fost facuta de un membru al asociatiei care a solicitat extragerea. Vom reanaliza aceste conditii pentru ca interventia, chiar si preventia, sunt doua exceptii prevazute inclusiv de directiva europeana, care vin si trebuie sa rezolve probleme punctuale, imediat, pentru a elimina un pericol. Tocmai de aceea le-am cerut colegilor sa urgentam aceste discutii si sa finalizam procedurile pentru urmatoarele interventii si preventii, astfel incat, daca vorbim de interventie, sa fie strict in interesul cetatenilor, in interesul protejarii vietii umane si bunurilor, gospodariilor, animalelor care sunt in proprietatea cetatenilor”, a punctat ministrul Mediului.

Organizatia Agent Green si VGT au condamnat, miercuri, intr-un comunicat de presa, uciderea ursului brun Arthur de catre printul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit in Romania in luna martie, la Ojdula (judetul Covasna), pentru a-l impusca.

„Arthur avea varsta de 17 ani si a fost cel mai mare urs observat in Romania si probabil cel mai mare care traia in Uniunea Europeana. Masuratorile cadavrului indica faptul ca Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezinta maximum posibil in industria vanatorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record pana acum. Ma intreb cum a putut printul sa confunde o femela cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista in adancul padurii. Este clar ca printul nu a venit sa rezolve problema localnicilor, ci sa omoare ursul si sa isi duca acasa cel mai mare trofeu pentru a-l agata pe perete. Avem de a face cu o partida de braconaj, de vreme ce au impuscat ursul gresit”, a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

Activistii de mediu sustin ca, in realitate, printul nu a omorat ursul-problema, ci un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor.

„Ursul Arthur a fost observat vreme de mai multi ani de rangerul Agent Green din zona respectiva si era recunoscut ca fiind un exemplar salbatic si neobisnuit cu prezenta omului si sursele de hrana oferite de acesta. Habitatul sau era aria protejata Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, precizeaza sursa citata.

Mai mult despre:

Comentarii: