externe

Explozia de la moscheea din Pakistan: Atacatorul sinucigas a reusit sa treaca de securitate pentru ca a purtat o uniforma de politist

Barbatul care a detonat, luni, o bomba la o moschee din orasul pakistanez Peshawar a purtat o uniforma de politie pentru a avea acces in zona, a anuntat politia, potrivit BBC.

Potrivit politiei, se pare ca atacatorul sinucigas a intrat prin portile principale ale zonei de securitate in care se afla moscheea.

Seful politiei, Moazzam Jah Ansari, a spus ca filmarile CCTV recuperate dezvaluie ultimele miscari ale barbatului si ca politia se apropie de „reteaua terorista” responsabila.

De asemenea, a confirmat ca un cap gasit la fata locului era al atacatorului.

Explozia de luni – unul dintre cele mai mortale atacuri din Pakistan in ultimii ani – a avut loc la o moschee veche de 50 de ani dintr-o zona de inalta securitate numita Police Lines. Cel putin 100 de persoane au fost ucise, dintre care majoritatea erau ofiteri de politie.

„Ofiterii nu l-au verificat pe atacator, deoarece au presupus ca este unul dintre ei. Recunosc ca a fost o bresa de securitate. Oamenii mei nu au putut sa o opreasca. Aceasta este vina mea”, a spus Ansari.

El a explicat ca politia a reusit, cu ajutorul imaginilor furniuzate de camerele de supraveghere sa urmareasca calatoria cu motocicleta a barbatului inainte de atac. Surprins parcandu-si motocicleta, barbatul apare imbracat „in uniforma de politie, purta masca si casca”. Dupa ce a intrat in complex, atacatorul a intrebat un politist unde se afla moscheea.

Ansari – care conduce fortele de politie din provincia Khyber Pakhtunkhwa din Pakistan – a adaugat ca au fost gasiti rulmenti cu bile care se folosesc la o jacheta pentru sinucigasi.

El a spus ca sinucigasul avea asupra sa 10-12 kg de explozibil, ceea ce a facut ca acoperisul moscheii sa se prabuseasca peste sutele de care se rugau in cladire.

Politia nu crede ca barbatul a fost un „lup singuratic” si a sugerat ca in spatele lui este o intreaga retea.

Afirmatia conform careia gruparea militanta islamista Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) se afla in spatele atentatului a fost ulterior respinsa de grup, care a dat vina pe comandantul unei factiuni separatiste.

In trecut, TTP s-a abtinut sa revendice unele atacuri asupra moscheilor, scolilor sau pietelor, preferand sa-si prezinte violenta ca pe un razboi cu fortele de securitate si nu impotriva poporului pakistanez.

In ultimii ani, atacurile TTP si ale altor grupuri militante au fost din nou in crestere in nord-vestul Pakistanului, dupa ce talibanii afgani au castigat puterea in tara vecina in 2021.

Pakistanul spune ca fortele sale sunt pregatite sa-i infrunte pe militanti. Dar politia ramane prost echipata pentru a lupta impotriva insurgentilor bine pregatiti si bine inarmati. Recent militantii au atacat sectii de politie, iar, in unele cazuri, politia nu le-a opus rezistenta.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

2 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

2 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

2 ore ago

Regiunile bogate in petrol din Kazahstan se pregatesc pentru inundatii. Raurile siberiene si-au iesit si ele din matca

Kazahstanul s-a pregatit, vineri, pentru o crestere brusca a nivelului raului Ural, ceea ce ar…

2 ore ago