Categories: externe

Explozie a ATEISMULUI intr-o tara europeana. Zero la suta dintre tineri cred ca Dumnezeu a creat Pamantul

Zero la suta din tinerii islandezi cred in faptul ca Dumnezeu a inventat Pamantul, conform unui sondaj realizat de Gallup International si WI Network, relateaza washingtonpost.com, citat de b1.ro.

Cu doar 20 de ani in urma, aproximativ 90% dintre locuitorii Islandei erau crestini religiosi. Conform ultimului sondaj, mai putin de 50% se declara a fi astfel.

Astfel, Islanda este destul de diferita de restul lumii, avand in vedere ca cei mai tineri de 34 de ani au tendinta de a fi mai religiosi decat cetatenii mai in varsta, in special in Africa si in Estul Mijlociu, unde opt din zece oameni se considera a fi credinciosi.

„Secularizarea in Islanda a avut loc destul de repede, in special printre cei tineri”, a declarat Bjarni Jonsson, directorul Asociatiei de Etica Umanista din Islanda, o organizatie nonguvernamentala ateista.”Cu o educatie ridicata si deschidere a orizonturilor, schimbarea poate avea loc rapid.”

In ciuda acestui trend, Biserica Evanghelica Luterana este inca biserica declarata a statului. Solveig Anna Boasdottir, un profesor al Facultatii de Teologie din Islanda, a declarat ca „teoriile stiintei sunt acceptate atat de cei tineri, cat si de cei batrani. Acest aspect nu afecteaza in mod neaparat credinta oamenilor in Dumnezeu.”

Cercetarea a scos la iveala faptul ca aproximativ 40% din islandezi cred ca stiinta si religia ar trebui sa fie folosite concomitent in incercarea de a raspunde la problematici existentiale. In loc de a reflecta pur si simplu asupra secularizarii Islandei, cercetatorii sugereaza nevoia unei credinte bazata mai mult pe stiinta.

Ceea ce iese in evidenta este faptul ca in anul 2015, circa 75% din locuitorii Islandei au fost inregistrati ca membri ai Bisericii Evanghelice Luterane, chiar daca sondajele recente demonstreaza ca majoritatea sunt ateisti.

Cu toate acestea, mii de islandezi s-au alaturat unei miscari antice, Zuit, in decursul anului precedent. Aceasta religie are in centru venerarea zeilor Sumerieni si a atras aproximatic 1% din populatie (3000 de oameni). Majoritatea oamenilor sunt mai putin interesati de religie in sine, cat de faptul ca miscarea promite sa inapoieze taxele pe care cetatenii le platesc ($80 pe an).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Crima din Crangasi, adevarul. Victima a incercat sa apere o fata care urma sa fie agresata de alte doua fete. Cele doua fete ii chemasera pe ucigasi in ajutor

Surse judiciare au dezvaluit pentru aktual24.ro filmul evenimentelor de marti seara care au dus la…

15 minute ago

Parchetul General a facut apel, inca mai spera ca judecatorii vor incerca sa ii condamne pe ofiterii de Securitate care l-au ucis pe disidentul Gheorghe Ursu

Parchetul General a facut apel in cazul respingerii de catre Curtea de Apel a solicitarii…

22 de minute ago

Italia: Politia a saltat peste 100 de mafioti din clanul ‘Ndrangheta. Germania serveste drept centru de spalare a banilor pentru ‘Ndrangheta

Politia italiana a retinut marti, in orasul Cosenza din Calabria, 109 presupusi membri ai mafiei…

28 de minute ago

Mormantul lui Evgheni Prigojin de la Sankt Petersburg, umplut cu beton – sursele rusesti afirma ca s-ar pregati ridicarea unui monument

Mormantul lui Evgheni Prigojin a fost umplut cu beton in ajunul zilei de 1 iunie,…

8 minute ago

Reactie furioasa a Chinei dupa ce SUA au marit semnificativ taxele pentru numeroase produse chineze: masini electrice chineze, panouri solare, semiconductori

Anuntul guvernului american ca va impune noi tarife vamale speciale pentru automobile electrice, panouri solare,…

2 minute ago

Volodimir Zelenski si-a anulat vizita in Spania din cauza situatiei tot mai dificile de pe frontul din estul Ucrainei

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si-a anulat vizita in Spania, din cauza situatiei dificile de pe…

38 de minute ago