Explozie mare in Lugansk. Biden este „convins” ca Rusia va ataca: „Credem ca vor viza Kievul, un oras cu 2,8 milioane de oameni nevinovati”

externe

Joe Biden, ultimatum, Israel, protejarea civililor

Presedintele american, Joe Biden, a declarat vineri ca este „convins” ca omologul sau rus, Vladimir Putin, „a luat decizia” de a invada Ucraina, adaugand ca, totusi, „nu este prea tarziu” pentru diplomatie, noteaza AFP. O conducta internationala de petrol a explodat vineri la Lugansk, un oras din estul Ucrainei sub controlul separatistilor pro-rusi, a informat agentia de rusa de stat, Ria Novosti, difuzand imagini cu o minge de foc iluminand cerul noptii, transmite AFP.

Explozia conductei de petrol Druzhba a zguduit Luganskul, potrivit Ria Novosti.

„Avem motive sa credem ca fortele ruse intentioneaza sa atace Ucraina (…) in zilele urmatoare”, a spus presedintele american intr-o declaratie de la Casa Alba. „Sunt convins ca a luat decizia. Avem motive sa credem ca da”, a adaugat el.

„Credem ca vor viza Kievul, un oras cu 2,8 milioane de oameni nevinovati”, a insistat liderul administratiei americane.

Atat timp cat nu s-a produs o invazie, „diplomatia ramane intotdeauna o posibilitate”, a adaugat el, subliniind ca seful diplomatiei americane, Antony Blinken, urmeaza sa se intalneasca joi in Europa cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

Daca Rusia va invada Ucraina pana atunci, va fi „trantit usa diplomatiei”, a avertizat presedintele SUA.

Pe de alta parte, Joe Biden si-a pus intrebarea daca ar fi „intelept” pentru presedintele Volodimir Zelenski sa paraseasca Ucraina in acest moment pentru a participa la o conferinta internationala, considerand ca depinde de el sa ia o decizie.

„In cautarea unui rezultat diplomatic, s-ar putea sa nu fie, s-ar putea sa fie cea mai inteleapta optiune, dar decizia ii revine”, a spus Joe Biden fara a transa clar, in contextul in care se pune problema ca Volodimir Zelenski sa mearga la Conferinta de Securitate de la Munchen, care reuneste pana duminica numerosi lideri internationali.

Joe Biden a acuzat Moscova ca desfasoara o campanie de dezinformare, in special acuzand Kievul ca planuieste un atac impotriva Rusiei, pentru a gasi un pretext ca sa isi invadeze vecinul.

„Pur si simplu nu exista dovezi care sa sustina aceste afirmatii si este in contradictie cu orice logica sa credem ca, intr-un moment in care sunt 150.000 de soldati (rusi) desfasurati la frontierele lor, ucrainenii ar alege escaladarea acestui conflict care dureaza de ani de zile”, a tinut el sa adauge.

„Toate aceste evenimente corespund unui scenariu pe care Rusia l-a folosit in trecut, care este sa creeze o justificare falsa pentru a actiona impotriva Ucrainei”, a adaugat presedintele american. „Daca Rusia isi va duce la indeplinire planurile, va fi responsabila pentru un razboi catastrofal si inutil, pe care il va fi ales”, a mai spus Joe Biden.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: