Exporturile si importurile din China au scazut din nou in septembrie. S-a prabusit cererea pentru bunurile chinezesti

externe

China, deflatie, preturi scazute, importuri, criza economica, prabusire

China a raportat in septembrie o scadere mai mica decat se astepta a exporturilor, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce importurile au continuat si ele sa scada, potrivit datelor vamale publicate vineri, relateaza CNBC.

In dolari americani, exporturile au scazut luna trecuta cu 6,2% fata de septembrie 2022. Aceasta scadere este mai mica decat cea de 7,6% prognozata de analisti intr-un sondaj Reuters.

Importurile au scazut, de asemenea, cu 6,2% in dolari americani in septembrie fata de anul trecut – putin mai mult decat declinul de 6% estimat de sondajul Reuters.

Exporturile Chinei au scazut in fiecare luna din acest an, incepand cu luna mai, in ritm anual. Ultima crestere pentru importuri in ritm anual a fost in luna septembrie a anului trecut.

Comertul Chinei s-a prabusit in acest an pe fondul unei cereri globale slabe pentru bunurile chinezesti si al unei cereri interne reduse.

Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial al Chinei la nivelul unei singure tari, in timp ce Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est a depasit recent UE ca fiind cel mai mare partener comercial al Chinei la nivel regional.

In primele trei trimestre ale anului, exporturile Chinei catre SUA au scazut cu 16,4%, in timp ce importurile au scazut cu 6% in aceasta perioada.

Rusia a fost singura tara sau regiune importanta din raportul agentiei vamale chineze care a inregistrat o crestere atat a exporturilor, cat si a importurilor in primele trei trimestre ale anului, fata de anul trecut.

Redresarea Chinei dupa pandemie a incetinit in ultimele luni, afectata de problemele imense cu care se confrunta masivul sector imobiliar.

Fondul Monetar International a redus saptamana aceasta prognoza de crestere a Chinei pentru 2023 la 5%, de la 5,2%, mentinand in acelasi timp o prognoza de crestere globala de 3% pentru acest an. Anul trecut, economia mondiala a crescut cu 3,5%.

Pe fondul cresterii tensiunilor cu SUA si Europa in ultimii ani, China a incercat sa stimuleze schimburile comerciale cu partenerii regionali din Asia de Sud-Est, precum si cu tarile participante la Initiativa Drumul Matasii (Belt and Road), o initiativa condusa de China pentru dezvoltarea infrastructurii globale, cum ar fi porturile si caile ferate.

Pana la sfarsitul lunii septembrie, China a declarat ca are trenuri care circula catre 217 orase din 25 de tari europene.

Marfa transportata pe aceste linii feroviare a reprezentat 8% din comertul dintre China si UE in 2022, in crestere de la 1,5% in 2016, au declarat oficialii chinezi in aceasta saptamana.

De asemenea, China a afirmat ca importurile si exporturile cu tarile partenere din cadrul Belt and Road au atins 19.100 de miliarde de dolari intre 2013 si 2022 – o crestere medie anuala a schimburilor comerciale de 6,4%.

Cel de-al treilea forum Belt and Road este programat sa se desfasoare la Beijing marti si miercuri. Se asteapta ca presedintele rus Vladimir Putin sa participe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: