Expunerea la anumite substante chimice „vesnice” creste probabilitatea aparitiei cancerului la femei

externe

Cancer, tratament medical

Femeile expuse la o serie de substante chimice utilizate pe scara larga par sa se confrunte cu sanse crescute de a dezvolta cancer ovarian si alte tipuri de cancer, inclusiv o dublare a sanselor de melanom, potrivit unei noi cercetari finantate de guvernul american.

Folosind datele colectate de Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC), o echipa de cercetatori universitari a gasit dovezi ca femeile diagnosticate cu unele tipuri de cancer „determinate de hormoni” au fost expuse la anumite substante polifluoroalchilice (PFAS), care sunt utilizate in mii de produse de uz casnic si industrial, inclusiv in articole rezistente la pete si la caldura, transmite The Guardian.

Acestia au descoperit legaturi similare intre femeile diagnosticate cu cancer si expunerile ridicate la fenoli, care sunt utilizati in mod obisnuit in ambalaje alimentare, coloranti si produse de ingrijire personala.

PFAS au fost supranumite „substante chimice vesnice” datorita longevitatii lor in mediul inconjurator.

Studiul, publicat duminica seara tarziu in Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, nu a gasit asocieri similare intre substantele chimice si diagnosticele de cancer la barbati.

Cercetatorii au stabilit ca substantele chimice PFAS, in special, pot perturba functiile hormonale specifice femeilor – un mecanism potential de crestere a sanselor acestora de a avea cancere legate de hormoni. Cancerele cu activitate hormonala sunt frecvente si greu de vindecat, ceea ce face ca investigarea mai aprofundata a posibilelor cauze de mediu sa fie critica, au declarat cercetatorii.

„Oamenilor ar trebui sa le pese de acest lucru, deoarece stim ca exista o expunere pe scara larga a oamenilor la aceste substante chimice si avem date documentate in acest sens”, a declarat Max Aung, profesor asistent de sanatate a mediului la USC Kreck School of Medicine si unul dintre autorii principali ai studiului.

„Aceste substante chimice pot creste riscul diferitelor rezultate in materie de sanatate si pot modifica tiparele biologice… Este important sa stim acest lucru pentru a putea preveni mai bine expunerile si a atenua riscurile”, a spus Aung.

Este aproape imposibil de evitat expunerea la PFAS, deoarece substantele chimice sunt atat de raspandite in mediul inconjurator. Numite uneori „substante chimice pentru totdeauna”, deoarece nu se descompun in mod natural, reziduurile PFAS pot persista in apa, sol, aer si alimente. Conform CDC, se estimeaza ca 97% dintre americani au PFAS in sange. US Geological Survey (USGS), o unitate a Departamentului de Interne al SUA, afirma ca 45% din apa potabila din SUA este contaminata cu PFAS.

In mod special, echipa de cercetare a constatat diferente la femeile din diferite grupuri rasiale – legaturile dintre PFAS si cancerele ovarian si uterin au fost observate in principal la femeile albe, in timp ce asocierile dintre substantele chimice cunoscute sub numele de fenoli si cancerul de san au fost observate in mare parte la femeile care nu sunt albe.

Cercetatorii au declarat ca nu este clar de ce anume exista astfel de diferente, dar ar putea fi datorate, printre alti factori, obiceiurilor alimentare si proximitatii fata de surse de apa potabila contaminata.

Noul studiu se bazeaza pe analiza datelor colectate prin intermediul unui program de biomonitorizare al CDC din 2005 pana in 2018, care a implicat peste 10.000 de persoane. Cercetatorii au analizat diagnosticele anterioare de cancer si nivelurile de PFAS si fenoli in sangele si urina colectate de la participantii la studiu.

Cercetatorii au declarat ca datele au aratat ca femeile cu o expunere mai mare la un compus PFAS au avut sanse duble de a avea un diagnostic anterior de melanom.

Lucrarea nu dovedeste ca expunerea la PFAS si fenoli a dus la aceste diagnostice de cancer, au spus cercetatorii, dar este un semn puternic ca aceste substante chimice joaca un rol si ar trebui studiate in continuare.

Studiul face parte dintr-o cercetare in curs de desfasurare finantata de Institutele Nationale de Sanatate a Mediului pentru a „intelege mai bine” modul in care substantele chimice PFAS afecteaza sanatatea umana. Exista mii de tipuri diferite de PFAS, iar cercetarile privind efectele lor asupra sanatatii sunt inca in curs de evolutie, desi anumite tipuri de PFAS au fost deja legate, prin cercetari stiintifice anterioare, de multiple probleme de sanatate, inclusiv cancer, scaderea fertilitatii si boli renale.

Pe langa Aung, studiul a fost realizat de cercetatori afiliati la Programul privind sanatatea reproducerii si mediul de la Universitatea din California, San Francisco; Universitatea din California de Sud; si Universitatea din Michigan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: