externe

Extinderea UE: Dorinta Albaniei de a adera la UE determina schimbari economice profunde

Invazia Rusiei in Ucraina a relansat procesul de extindere a UE, care se afla de mult timp in impas, relateaza Euronews.

Albania si-a depus cererea de aderare la UE in urma cu mai bine de 15 ani si, desi nu exista o data stabilita pentru aderare, ultimul raport de tara al UE arata ca aceasta tara balcanica este pe cale sa dezvolte o economie de piata functionala, capabila sa faca fata presiunilor concurentiale care decurg din apartenenta la UE.

Pentru a fi acceptate, tarile candidate trebuie sa indeplineasca mai multe criterii economice. Printre acestea se numara stabilitatea macroeconomica, o guvernanta economica de inalta calitate, o piata a muncii adecvata si o infrastructura suficienta.

Economia Albaniei s-a bucurat de o redresare robusta in 2021, care a continuat in 2022. Asta in ciuda triplului soc al unui cutremur major in 2019, al pandemiei COVID-19 si al razboiului din Ucraina.

La fel ca in alte parti ale Europei, inflatia din Albania s-a atenuat recent, dar ramane ridicata pe fondul unei piete a muncii tensionate. Cu toate acestea, cresterea reala a PIB-ului pentru acest an este prognozata la 3,3 %. Asadar, care este forta motrice din spatele economiei Albaniei?

Un boom al constructiilor

Pentru a ajuta la pregatirea terenului pentru aderarea tarilor din Balcanii de Vest la blocul comunitar, Bruxelles-ul a conceput un proces de stabilizare si asociere. Acesta stabileste obiectivele politice si economice pentru regiune.

Lipsa de convergenta intre tarile din regiunea Balcanilor de Vest si restul Europei ramane un punct de blocaj major in ceea ce priveste aderarea acestora la UE. In prezent, convergenta se situeaza la aproximativ 35 % din nivelurile medii ale UE.

Convergenta economica este uneori descrisa drept „efectul de recuperare” sau circumstantele care permit unei tari cu un nivel mai lent de dezvoltare si crestere economica sa ajunga din urma o tara mai bogata.

In cazul Albaniei, tara investeste masiv in constructii si turism in incercarea de a stimula cresterea economica.

Reteaua feroviara a tarii este in curs de reabilitare cu ajutorul Planului economic si de investitii (PEI) al UE pentru Balcanii de Vest.

Pe langa modernizarea retelei feroviare, a garilor si a sistemului de semnalizare, PEI este utilizat si pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabila, cum ar fi centralele solare fotovoltaice, precum si a infrastructurii digitale.

O poveste de succes in domeniul turismului

Litoralul Albaniei se intinde pe 450 de kilometri de-a lungul Marii Adriatice si al Marii Ionice. Turistii sunt atrasi de climatul mediteranean al tarii si de preturile accesibile.

Amplasata intre Muntenegru la nord si Grecia la sud, Albania este legata de porturile italiene Bari si Brindisi prin rute de feribot relativ scurte. Tinand cont de acesti factori geografici, poate ca nu este o surpriza faptul ca Albania devine rapid o destinatie turistica din ce in ce mai populara.

Albania a primit un numar record de 8,3 milioane de turisti intre ianuarie si septembrie anul trecut, cu 0,8 milioane mai mult decat cele 7,5 milioane de turisti pe care le-a primit in 2022. Se preconizeaza ca aceasta tendinta ascendenta va continua.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. Si politistii de la rutiera sunt in vizor

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

33 de minute ago

„De la gratarele de mici ale romanilor au venit pompierii pe Broadway”. Cum a aratat Ziua Romaniei la New York – Video

Duminica, la New York, a avut loc cel mai mare festival romanesc din Statele Unite…

50 de minute ago

„China a inceput sa-si extinda potentialul nuclear mai repede decat orice alta tara” – Institutul International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm

O crestere "extrem de ingrijoratoare" a numarului de focoase nucleare desfasurate alaturi de rachete si…

O oră ago