Extrem de rarele diamante roz s-au format cand supercontinentul Nuna s-a destramat (studiu)

externe

diamant roz

Diamantele roz sunt extrem de rare si ravnite, iar o mina din Australia, acum inchisa, a fost sursa a 90% din aceste pietre pretioase. Exemplarele roz de cea mai inalta calitate se pot vinde pentru zeci de milioane de dolari. Dar o descoperire facuta in aceeasi zona ar putea ajuta la dezvaluirea unor noi zacaminte care contin astfel de diamante, spun cercetatorii.

Oamenii de stiinta care studiaza zacamantul de diamante Argyle din Australia de Vest, unde se afla mina, au declarat ca au acum o mai buna intelegere a conditiilor geologice necesare pentru formarea diamantelor roz si a altor varietati de culoare, potrivit unui studiu publicat marti in revista Nature Communications.

Folosind lasere pentru a analiza minerale si roci extrase din zacamantul Argyle, cercetatorii au descoperit ca situl bogat in diamante roz s-a format in timpul dezmembrarii unui supercontinent antic, numit Nuna, in urma cu aproximativ 1,3 miliarde de ani, transmite CNN.

Dezgroparea diamantelor roz

Cele mai multe depozite de diamante se gasesc in mijlocul continentelor antice – in roci vulcanice care au transportat rapid diamantele din adancurile interioare ale Pamantului la suprafata.

Cu toate acestea, pentru ca diamantele sa se transforme in roz sau rosu, trebuie sa fie supuse fortelor intense de la ciocnirea placilor tectonice, care le rasucesc si le indoaie retelele cristaline. Majoritatea diamantelor maro se formeaza, de asemenea, in acest mod, dar la o presiune mai mare.

La Argyle, acest proces a avut loc in urma cu aproximativ 1,8 miliarde de ani, cand Australia de Vest si Australia de Nord s-au ciocnit, transformand diamantele candva incolore in roz la sute de kilometri sub scoarta terestra.

Dar cum au ajuns aceste diamante colorate spre suprafata? Echipa de cercetatori a descoperit ca depozitele din Argyle au o vechime de 1,3 miliarde de ani, dintr-o perioada in care un supercontinent antic, cunoscut sub numele de Nuna, se descompunea in fragmente.

Supercontinentele, care se formeaza atunci cand mai multe continente se unesc pentru a forma o singura masa terestra, au aparut de mai multe ori in istoria geologica a Pamantului.

„Utilizand raze laser mai mici decat latimea unui fir de par uman pe roci furnizate de Rio Tinto (compania care detinea mina),am descoperit ca Argyle are o vechime de 1,3 miliarde de ani, ceea ce este cu 100 de milioane de ani mai vechi decat se credea anterior, ceea ce inseamna ca s-ar fi format probabil ca urmare a spargerii unui supercontinent antic”, a declarat Dr. Hugo Olierook, cercetator la Centrul John de Laeter al Universitatii Curtin din Perth, Australia, intr-un comunicat de presa.

Autorii au lansat ideea ca dezmembrarea Nuna ar fi redeschis vechea jonctiune dintre continente, permitand rocilor purtatoare de diamante sa calatoreasca la suprafata pentru a forma marele depozit de diamante.

Acest lant de evenimente, potrivit studiului, sugereaza ca jonctiunea continentelor antice ar putea fi importanta pentru gasirea diamantelor roz – si ar putea ghida explorarea altor zacaminte.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: