Extrema dreapta devine tot mai puternica in Germania: „Vrem o natiune PURA, formata numai din etnici germani”

analize

„Cei din partidul Alternativa pentru Germania (AFD) au nevoie de islam pentru ca acesta este imaginea dusmanului. Inainte au fost evreii, acum sunt refugiatii”, spune Hajo Funke, unul dintre cei mai importanti analisti si cunoscatori ai extremei drepte germane, pentru Deutsche Welle.

Intrebat de ce, in ciuda disputelor interne, AFD creste, Funke a raspuns:

„Acest lucru e tipic pentru populistii extremei drepte. Aceste partide nu vor decat un singur lucru: succesul, cu ajutorul tuturor armelor disponibile, cu orice pret. Populistii de dreapta sustin ca au o rezolvare a problemelor, desi in realitate nu au. Intotdeauna au nevoie de un tap ispasitor: islamul, migrantii.

Inainte au fost evreii, acum sunt refugiatii. Astfel se instaleaza haosul total. Populistii de extrema dreapta nu au o orientare, ideologie, nu au un program adevarat. Au doar imaginea inamicului pe care o proiecteaza in exterior.

Varful congresului AFD a fost mesajul: ‘Islamul este dusmanul nostru!’. Ei au spus ca islamul este rezistent la incercarile de primenire si nu resimte nicio nevoie de a fi reeducat. Acest lucru inseamna ca ‘Alternativa pentru Germania’ are nevoie de islam pentru a-i servi drept imagine a dusmanului”.

„Alternativa pentru Germania” este reprezentata in Parlamentul european si in parlamentele a 8 regiuni germane. Cat va mai dura ascensiunea sa?

„Indraznesc sa spun ca Uniunea Social Democrata s-a afirmat, de cate ori a avut nevoie, ca un partid populist de dreapta. De un an incoace, face acest lucru sistematic. In acest sens, liderul socialistilor, Horst Seehofer, este un fel de ‘nas’ al ascensiunii AFD.

Atat timp cat social-democratii si crestin-democratii nu se opun categoric acestei tendinte, vorm fi martori ai jocului dublu intre conducerea AFD si Horst Seehofer. Sa nu mai vorbim ca, din cand in cand, Seehofer se foloseste si de serviciile premierului ungar Viktor Orban.”

Care ar fi fermentul ideologic si intelectual al AFD?

„Eu sustin ca aripa radicala a partidului domina asa-numitul centru dinamic. In timp ce aripa dura lupta pentru o natiune pura, formata numai din etnici germani, membrii moderati ai partidului sunt condusi de acest centru dinamic, dus cumva la periferie. Un delegat din Turingia a fost fluierat din cauza ca a afirmat ca exista musulmani cu care se poate dialoga.”

15 la suta dintre germani sprijina AFD. Inseamna asta ca partidele cu traditie au pierdut definitiv contactul cu anumite parti ale populatiei germane?

„In mod clar, patidele traditionale au pierdut contactul cu aceste 15 procente dintre alegatori. Acum, partidelor li se cere sa ia in serios ingrijorarea alegatorilor, dezamagirea acestora, motivele pentru care acestia se indeparteaza de politica adevarata. Pentru toate acestea exista diverse cauze. De pilda, nu exista modele sociale pentru regiunile periferice ale tarii, orase si sate. Politica este excesiv de centralizata.”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: