externe

Extrema dreapta, esec semnificativ la alegerile regionale din Franta. Absenteism record la urne

Primul tur al alegerilor regionale si departamentale din Franta desfasurat duminica a inregistrat un absenteism istoric si rezultate impartite.

Rassemblement National (Adunarea Nationala – RN), partidul de extrema dreapta al lui Marine le Pen, conduce in regiunea de coasta franceza Proventa-Alpi-Coasta de Azur (PACA), in timp ce a suferit un recul semnificativ in restul tarii, relateaza DPA.

Candidatul RN Thierry Mariani a obtinut cel mai mare numar de voturi, 36,4%, in PACA, a anuntat luni Ministerul de Interne. Renaud Muselier, din tabara conservatoare (Les Republicains, dreapta), a obtinut 31,9 la suta, clasandu-se pe locul al doilea, iar candidatul ecologist si de stanga Jean-Laurent Felizia (Rassemblement Ecologique et Social, stanga) pe locul al treilea.

La nivelul intregii tari, extrema dreapta a suferit un esec semnificativ, ajungand pe locul al doilea, cu 19 la suta din voturi, potrivit calculelor efectuate de institutul Ipsos/Sopra Steria. La ultimele alegeri regionale din 2015 RN reusise sa obtina 27,7 la suta. Primul loc a fost ocupat de candidatii din partea taberei conservatoare (dreapta).

La Republique en Marche (LREM, de centru, liberal), un partid tanar creat pentru a permite ascensiunea la putere a lui Emmanuel Macron in 2017, viza sa obtina 15% din voturi, dar s-a plafonat la aproximativ 10 sau 11%, iar candidatii ministeriali au esuat in mare parte.

Cum niciun partid nu a obtinut majoritatea, alegerile vor fi decise in al doilea tur de scrutin, duminica, in care partidele pot inscrie noi aliante pentru a-si unifica numarul de voturi.

Observatorii considera ca partidele de stanga, liberalii si tabara conservatoare se vor uni pentru a se opune candidatului extremei drepte Mariani. Felizia a promis insa ca va candida in turul al doilea, in ciuda presiunilor pentru a sa se retrage.

In fata unui absenteism record, aproape 70% din electorat nu s-a prezentat la urne (din 48 de milioane de alegatori), premierul francez Jean Castex a indemnat ca un numar mai mare de alegatori sa se prezinte la urne in cel de-al doilea tur de scrutin.

Analistii opineaza ca alegerile regionale nu-i prea pasioneaza pe francezi la fel ca cele prezidentiale si legislative. Multi francezi nici nu inteleg prea bine miza acestor alegeri, altfel spus care sunt competentele regiunilor. Aceste competente sunt insa importante in multe domenii cum ar fi transporturile, finantarea infrastructurilor, formarea profesionala sau invatamantul, scrie RFI.

In aceste alegeri regionale si departamentale sunt alesi pentru sase ani consilierii in 13 regiuni ale Frantei metropolitane si in doua regiuni de peste mari. Turul al doilea va avea loc pe data de 27 iunie.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Primar PSD din Gorj, dupa ce a lovit o femeie cu masina si a fugit: „Eu sunt bine”. Primarul este fan al Moscovei

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Paiusi, este cercetat de politisti dupa ce, duminica, a acrosat…

27 de minute ago

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

3 ore ago

Omul de incredere al lui Alexei Navalnii spune ca „nu va renunta niciodata” la lupta impotriva lui Putin

Leonid Volkov, cel care a fost atacat cu brutalitate in luna martie, spune ca impartaseste…

3 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

4 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

4 ore ago