Extrema dreapta este pe primul loc in Franta. Aflat in vizita de stat in Germania, Macron cere apararea democratiei la alegerile europarlamentare

analize

Emmanuel Macron, aparare, nucleara, Franta, Europa, agresiune ruseasca

Liderii francezi si germani le cer democratilor europeni sa se uneasca impotriva amenintarilor externe si interne, relateaza Kyiv Post.

Duminica, 26 mai, Emmanuel Macron a inceput prima vizita de stat in Germania a unui presedinte francez din utimul sfert de secol, pledand pentru apararea democratiei impotriva nationalismului la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European. Precedenta vizita oficiala aunui sef de stat francez a avut loc in 2000, cand a sosit la Berlin Jacques Chirac.

Macron a facut prima oprire la un „festival al democratiei” la Berlin, unde a avertizat asupra unei „forme de fascinatie pentru autoritarism care creste” in cele doua mari natiuni ale UE.

„Uitam prea des ca este o lupta” pentru a proteja democratia, a spus Macron, insotit de presedintele german Frank-Walter Steinmeier.

Daca partidele nationaliste ar fi fost la putere in Europa in ultimii ani, „istoria nu ar fi fost aceeasi”, a spus el, indicand deciziile privind pandemia de coronavirus sau invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Steinmeier a spus: „Avem nevoie de o alianta a democratilor in Europa”.

Calatoria are loc cu doua saptamani inaintea alegerilor pentru Uniunea Europeana, iar sondajele indica o potentiala situatie jenanta pentru Macron, coalitia sa de centru fiind in urma extremei drepte.

Ar putea chiar sa se lupte sa ajunga pe locul trei.

Si in Germania, toate cele trei partide din coalitia cancelarului Olaf Scholz se afla, potrivit sondajelor, in urma partidului de extrema dreapta AfD, in ciuda unei serii de scandaluri care implica partidul anti-imigratie.

Intr-o conferinta de presa, Macron a spus ca va depune eforturi pentru a „demasca” Adunarea Nationala (RN), de extrema dreapta.

„Spre deosebire de multi, nu ma obisnuiesc cu ideea ca Adunarea Nationala este doar un alt partid. Si asa ca atunci cand este in fruntea sondajelor, vad acest partid si ideile sale ca pe o amenintare pentru Europa”, a spus el.

Gazduind un banchet de stat duminica pentru Macron, Steinmeier s-a referit si la amenintarea reprezentata de Rusia.

„Impreuna trebuie sa invatam din nou sa ne protejam mai bine impotriva agresorilor si sa facem societatile noastre mai rezistente impotriva atacurilor din interior si din exterior”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: