Extrema dreapta saluta o „victorie ideologica”, in timp ce Franta adopta o lege a imigratiei foarte dura

externe

emmanuel macron, presedinte, franta

Parlamentul francez a aprobat marti un controversat proiect de lege privind imigratia, care a fost laudat de extrema dreapta, relateaza Euronews.

A fost o victorie parlamentara pentru presedintele Emmanuel Macron, desi a deschis diviziuni profunde in cadrul majoritatii sale centriste.

Ministrul sanatatii, Aurelien Rousseau, si-a oferit demisia in semn de protest fata de proiectul de lege de linie dura. Mai multi ministri ar putea demisiona.

Lidera de extrema-dreapta Marine Le Pen a sustinut ca a fost o „victorie ideologica” pentru platforma sa anti-imigratie si pentru partidul sau, in prezent cea mai mare forta de opozitie din politica franceza.

Macron, la fel ca multi alti lideri europeni, doreste sa adopte o pozitie dura impotriva migratiei, fara a limita capacitatea economiei de a recruta lucratori straini.

Dupa 18 luni de rasturnari de situatie, parlamentul Frantei a votat pentru proiectul de lege incendiar cu 349 de voturi pentru si 186 de voturi impotriva.

Saptamana trecuta, partidele din opozitie au refuzat sa dezbata legea, extrema dreapta afirmand ca nu merge suficient de departe.

Ca raspuns, guvernul centrist al lui Macron a prezentat un proiect de lege mult mai strict, care inaspreste regulile pentru studentii straini, limiteaza platile de asistenta sociala pentru straini si face mai dificila obtinerea cetateniei franceze de catre copiii cetatenilor straini.

Jean-Luc Melenchon, liderul extremei stangi franceze, a denuntat „victoria bolnavicioasa” a lui Macron, obtinuta cu sprijinul extremei drepte.

„O noua axa politica a fost stabilita”, a scris el pe X.

Stanga franceza a sustinut in permanenta ca textul este inspirat direct din programul lui Jean-Marie Le Pen, care a fondat Frontul National de extrema dreapta.

Proiectul de lege ar fi trecut totusi daca legislatorii de extrema dreapta s-ar fi abtinut. Cu toate acestea, rezultatul ar fi fost diferit daca acestia ar fi votat impotriva.

Ministrul de interne, Gerald Darmanin, a declarat ca legea „ii protejeaza pe francezi”, „regularizeaza lucratorii fara acte” si „simplifica” legislatia.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: