politica

Extremistii lui Sosoaca si Funar au vandalizat statuia lui Samuel von Brukenthal din centrul Sibiului

Politistii au anuntat ca il cauta pe barbatul care, sambata dimineata, a fost filmat de camerele de supraveghere din centrul municipiului Sibiu in timp ce a aruncat cu vopsea in culorile tricolorului pe statuia baronului Samuel von Brukenthal din fata muzeului care ii poarta numele, potrivit Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Sibiu.

„In cursul acestei dimineti, in jurul orei 08,00, Politia Locala Sibiu a sesizat Politia Municipiului Sibiu cu privire la faptul ca, azi, in jurul orei 06,00, conform imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, o persoana de sex masculin ar fi aruncat cu o substanta ce pare a fi vopsea pe statuia infatisandu-l pe Samuel von Brukenthal instalata in Piata Mare din municipiul Sibiu. Ca urmare a investigatiilor preliminare efectuate, la nivelul Politiei Municipiului Sibiu – Biroul de Investigatii Criminale, s-a deschis o ancheta penala avand ca obiect savarsirea infractiunii de distrugere, in prezent fiind in derulare cercetari in vederea identificarii persoanei in cauza si aplicarii masurilor legale in consecinta”, a transmis purtatorul de cuvant al IPJ Sibiu, Elena Welter, citat de Agerpres.

Inaugurata in acest an, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a autoritatilor locale, statuia lui Brukenthal a fost contestata de cei care il considera pe baron responsabil de moartea lui Horea, Closca si Crisan.

In septembrie, aproape 200 de persoane au participat la un protest in centrul Sibiului, cerand ca aceasta statuie sa fie data jos, considerata inadecvata, avand in vedere rolul pe care von Brukenthal, ca guvernator al Transilvaniei, l-ar fi avut in rascoala de la 1784, cunoscuta si ca „Rascoala lui Horea, Closca si Crisan”. In fruntea protestatarilor s-au aflat Diana Sosoaca si Gheorghe Funar.

In ziua protestului impotriva statuii lui Brukenthal, reprezentantii muzeului ce ii poarta numele au scris pe pagina oficiala de Facebook: „Chiar daca Samuel von Brukenthal nu a avut nici o legatura cu executia lui Horea, Closca si Crisan, asa cum ne arata mai multi istorici, totusi Brukenthal l-a trimis la Alba Iulia pe pictorul aflat in acea vreme la Sibiu, Anton Steinwald. Lucrul acesta este bine punctat de cel care s-a ocupat despre Rascoala Lui Horea, D. Prodan, publicata la Bucuresti.”

Baronul Samuel von Brukenthal, cel care a lasat mostenire Sibiului un palat si mai multe colectii care au dat nastere celui mai vechi muzeu din tara, are o statuie amplasata in Piata Mare din centrul istoric al municipiului resedinta de judet, la initiativa celor din muzeul care ii poarta numele si a Clubului Rotary, pentru ca 2021 este anul care marcheaza trei secole de la nasterea baronului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

5 ore ago

Ciolacu anunta din Turcia ca Romania va produce si mai mult armament turcesc: „Domeniu de interes major pentru Romania”

Romania isi doreste o cooperare mai stransa cu Turcia in doua domenii pe care le…

7 minute ago

Cum arata Vovciank, un alt oras pe care Rusia vrea sa-l „elibereze”. Peste 14.000 de oameni au fost stramutati din casele lor

Imagini teribile cu cartierele din orasul Vovciank, atacat puternic de Rusia. Numeroase blocuri de locuinte…

2 ore ago

5 ani de cand Zelenski e presedinte. Iohannis a vorbit cu el la telefon: „Discutie aprofundata”

Presedintele Klaus Iohannis a avut o discutie telefonica, marti, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, despre…

O oră ago