Extremistul olandez Wilders spune ca acordul pentru un guvern de dreapta este foarte aproape. El nu va fi prim-ministru

externe

Geert Wilders, norme, azil, UE, Olanda, studenti straini, refuzati, restrictii

Nationalistul olandez Geert Wilders a declarat miercuri ca este foarte aproape de un acord cu potentialii sai parteneri din guvernul de dreapta, la aproape sase luni de la victoria sa in alegeri, relateaza Reuters.

Cu partide divizate in privinta politicilor privind migratia si a finantelor guvernamentale, discutiile tensionate privind formarea celui mai de dreapta guvern din istoria recenta a Olandei au trenat luni de zile de la victoria surprinzatoare a lui Wilders in alegerile din 22 noiembrie.

Wilders si-a atenuat o parte din retorica sa radicala si a fost de acord sa nu fie prim-ministru, dar o coalitie condusa de populistul sau partid PVV ar fi totusi o schimbare radicala pentru Olanda, deoarece veteranul lider de extrema dreapta a fost in mod constant exclus de la guvernare de catre premierul demisionar Mark Rutte in ultimul deceniu.

Un acord ar insemna acum ca PVV ar face echipa cu VVD, partidul de centru-dreapta al lui Rutte, cu NSC, partidul de centru si cu partidul fermierilor, BBB, intr-o coalitie cu o majoritate de 88 de locuri in Camera inferioara cu 150 de locuri.

Dupa ce Rutte si-a anuntat plecarea din politica olandeza anul trecut, Wilders a profitat de un val de sentimente anti-imigratie pentru a obtine victoria in alegeri, sustinand ca lipsa de locuinte este din cauza fluxurilor de solicitanti de azil.

Nu au fost anuntate detalii despre pactul pentru formarea guvernului, dar se asteapta ca viitorul executiv sa impuna politici mai stricte in materie de migratie si azil.

Wilders a promis, de asemenea, cheltuieli generoase pentru sanatate si reducerea varstei de pensionare, dar, din cauza constrangerilor bugetare, este putin probabil ca toate celelalte partide sa sustina aceste planuri.

Dupa sedinta maraton de marti, si alti lideri de partide au declarat ca un acord este aproape, desi Pieter Omtzigt, de la NSC, a declarat ca inca nu este clar cine va deveni prim-ministru.

Wilders este asteptat sa isi dezvaluie miercuri candidatul pentru functia de premier, dupa ce a promis ca va renunta la acest rol in martie. Ceilalti trei lideri de partid vor ramane, de asemenea, in parlament.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: