Ezitarea Germaniei privind furnizarea de tancuri Leopard catre Ucraina infurie Washingtonul

externe

Cotidianul german Suddeutsche Zeitung scrie ca Statele Unite au fost foarte iritate de ezitarile Berlinului in privinta transferului tancurilor Leopard 2 catre Ucraina. SUA sperau ca o decizie sa fie luata la reuniunea aliatilor Ucrainei de vinerea trecuta de la Ramstein, transmite BBC.

Casa Alba a comunicat cu biroul cancelarului german pe un ton neobisnuit de dur: Washingtonul se pare ca este suparat ca guvernul federal a conditionat furnizarea de tancuri Leopard catre Ucraina de indeplinirea unor conditii prealabile.

Potrivit Suddeutsche Zeitung, consilierul pentru securitate nationala al SUA, Jake Sullivan, intr-o conversatie telefonica cu consilierul cancelarului german Jens Plettner, a vorbit dur despre comportamentul Berlinului, iar inainte de aceasta, in timpul reuniunii de la Ramstein, a avut loc si o intalnire a delegatiilor americana si germana intr-o atmosfera tensionata.

Inainte de intalnirea de la Ramstein, in presa a circulat informatia ca Olaf Scholz era gata sa permita transferul tancurilor Leopard 2 numai dupa ce Statele Unite ar fi fost de acord sa dea Ucrainei tancuri Abrams.

SUA a declarat ca nu s-a discutat cu Germania nicio astfel de conditie prealabila, iar americanii sustin ca nu vor sa transfere tancuri Abrams catre Ucraina pentru ca intretinerea este costisitoare si sunt dificil de operat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: