Fabricile nord-coreene care produc arme pentru Rusia „functioneaza la capacitate maxima”, acuza Coreea de Sud

externe

Coreea de Nord, fabrici, capacitate maxima, munitii, Rusia

Fabricile de munitii din Coreea de Nord „functioneaza la capacitate maxima” pentru a produce arme si obuze pentru Rusia, potrivit ministrului sud-coreean al apararii, in timp ce razboiul devastator al Moscovei din Ucraina intra in al treilea an.

Cea mai recenta estimare din partea Coreei de Sud ofera noi indicii despre rolul crucial, dar extrem de secret, pe care Coreea de Nord il joaca pentru a ajuta la reaprovizionarea razboiului de uzura al Moscovei, intr-un moment in care propria nevoie a Ucrainei de reaprovizionare militara vitala este tinuta in loc de legislatorii predominant republicani de la Washington.

Armele si echipamentele militare, care includ milioane de cartuse de artilerie, sunt livrate Rusiei in schimbul unor transporturi de alimente si alte produse de prima necesitate, a declarat luni ministrul sud-coreean al apararii Shin Won-sik.

„In timp ce fabricile de armament din Coreea de Nord (pentru exporturi non-rusesti) functioneaza la o capacitate de 30% din cauza lipsei de materii prime si de electricitate, fabricile care produc arme si obuze de artilerie pentru Rusia functioneaza la capacitate maxima”, a declarat Shin, citat de CNN.

In schimb, alimentele reprezinta cea mai mare parte a containerelor din Rusia catre Coreea de Nord, iar situatia aprovizionarii cu alimente in natiunea asiatica izolata pare sa fie „stabila”, potrivit Ministerului Apararii.

Intr-o fisa informativa publicata vineri, Departamentul de Stat al SUA a declarat ca, din septembrie, Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 10.000 de containere cu munitii sau materiale conexe.

Livrarile au loc intr-un moment crucial in razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, fortele Moscovei desfasurand o avalansa de ofensive de-a lungul liniilor de front de aproape 1.000 de kilometri, in incercarea de a sparge ceea ce fostul general de top al Kievului a descris anul trecut ca fiind un „impas”.

Rusia are nevoie de provizii proaspete de munitii si obuze pentru a-si sustine efortul de razboi atritional, dupa ce a suferit pierderi grele de oameni si echipamente pe parcursul a mai bine de doi ani de razboi. Ambele tabere continua sa schimbe focuri de arma grele in fiecare zi, epuizand rezervele de munitie.

Avansul recent al Moscovei in Avdiivka, un oras care se afla pe linia frontului de cand separatistii sustinuti de Rusia au lansat o rebeliune impotriva Kievului in 2014, arata capacitatea Rusiei de a epuiza fortele ucrainene, in ciuda pierderilor grele suferite, datorita marimii sale, capacitatii de a trimite val dupa val de trupe pe campul de lupta si superioritatii aeriene.

Kievul se confrunta cu provocari pe mai multe fronturi, inclusiv luptandu-se cu propriile constrangeri in materie de forta de munca si pe masura ce aprovizionarea cu munitie din Occident incepe sa se epuizeze.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, si alti oficiali ucraineni si occidentali au declarat ca Avdiivka a fost pierduta pentru ca trupele nu au avut suficienta munitie pentru a o apara.

Zelenski a declarat saptamana aceasta ca „milioane” ar putea muri in Ucraina daca legislatorii americani nu aproba cererea de ajutor de 60 de miliarde de dolari a presedintelui Joe Biden pentru Kiev.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: