Fabuloasa poveste din spatele tabloului „Salvator Mundi”, vandut recent cu suma de 450,3 milioane de dolari

externe

„Salvator Mundi”, ultimul tablou al maestrului renascentist Leonardo da Vinci, a fost vandut cu suma de 450,3 milioane de dolari la o licitatie organizata miercuri de casa Christie’s, la New York, pulverizand precedentul record de pret pentru cea mai scumpa opera de arta dintr-o colectie privata.

Desi este imposibil de stabilit cu certitudine, se pare ca „Salvator Mundi” a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vanzarilor de arta, inclusiv in cadrul tranzactiilor private. Pictura s-a aflat, pana miercuri, in proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat care este presedintele clubului de fotbal AS Monaco.

Rybolovlev, care a strans o avere impresionanta dupa caderea Uniunii Sovietice sub ochii ingaduitori ai lui Boris Eltin, este cunoscut de presa mai ales pentru rasunatorul sau divort de Elena Rybolovleva, devenit cel mai scump din istorie, relateaza online ziarul spaniol ABC, citat de Agerpres.

Numele lui Dmitri Rybolovlev a reaparut in presa dupa ce a anuntat ca vinde una dintre piesele emblematice ale valoroasei sale colectii de arta, tabloul „Salvator Mundi”, al lui Leonardo da Vinci. Dupa autentificarea sa in 2005, cativa specialisti si-au exprimat indoiala in legatura cu rolul efectiv avut de maestrului renascentist in conceperea acestui tablou.

Operele de arta create inainte de secolul al XIX-lea sunt rareori scoase la licitatie, intrucat cele mai multe dintre ele se afla deja in muzee, fapt care a lasat sa planeze o anumita incertitudine asupra pretului la care s-ar fi vandut tabloul maestrului renascentist. Magnatul rus a cumparat tabloul cu 127,5 milioane de dolari de la un comerciant de arta elvetian, Yves Bouvier, care il achizitionase cu putin timp inainte cu suma de 80 de milioane de dolari.

Dupa terminarea costisitorului sau divort, miliardarul rus a decis sa scoata la vanzare aceasta capodopera pentru a-si reface finantele care au avut mult de suferit. In mai 2014, un tribunal din Geneva l-a condamnat pe Rybolovlev sa-i plateasca 3,2 miliarde de euro fostei sale sotii.

Dupa mai multe recursuri, miliardarul rus a reusit sa reduca din suma astronomica care echivala cu jumatate din averea sa. Ocupand locul 190 pe lista Forbes a celor mai bogati oameni ai lumii, Rybolovlev a reusit sa stabileasca suma la „doar” 564 milioane de dolari.

Magnatul si fosta lui sotie s-au cunoscut la Facultatea de Medicina din Perm pe care au absolvit-o amandoi. In 1987, ei si-au pecetluit dragostea cu o nunta discreta in Cipru, iar opt ani mai tarziu s-au stabilit la Geneva, in plina campanie impotriva oligarhilor. Au impreuna doua fiice: Ekaterina, nascuta in 1989, si Anna, in 2001. In 2008, Elena a introdus divortul pe motive de infidelitate din partea lui Dmitri si a aprins scanteia unei batalii judiciare care a durat peste sase ani, incheie ABC.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: