news

Facebook a restrictionat pagina aktual24.ro pentru ca am apreciat pozitia Finlandei in legatura cu accesul cetatenilor rusi in UE

Pagina de Facebook a site-ului aktual24.ro a fost restrictionata de administratorii retelei pentru ca ar fi incalcat regulile legate de „hate speech”. In urma sanctiunii, afisarea postarilor aktual24.ro a fost drastic limitata, fiind afectat puternic traficul inregistrat de site-ul nostru.

Sanctiunea a fost acordata in urma publicarii unei stiri cu titlul Finlanda ii cere hotarata lui Olaf Scholz sa fie de acord cu interzicerea rusilor in UE: „Trebuie sa fim constienti de faptul ca ei sustin razboiul”. Stirea a fost insotita pe pagina de Facebook de comentariul „Bravo, Finlanda”. Comentariul tine de linia editoriala constanta a site-ului de sanctionare a razboiului declansat de Kremlin in Ucraina.

Facebook a decis ca aceasta stire se incadreaza la „hate speech” si a decis sa aplice o sanctiune extrem de dura paginii aktual24.ro, pagina fiind in acest moment in pericol de a fi eliminata de pe reteaua de socializare.

Consideram ca a incadra la „hate speech” o astfel de abordare este similar cu a acuza Finlanda, in special pe premierul Finlandei, de „hate speech”, in conditiile in care aceasta tara este un exemplu pe plan mondial in ce priveste libertatea de exprimare, libertatile civile, respectarea standardelor democratice in general. Trebuie mentionat ca nu numai Finlanda ci si tarile baltice solicita acum restrictionarea in spatiul UE a cetatenilor rusi.

In urma acestei sanctiuni, traficul catre site provenit din Facebook a scazut cu peste 90%. Mentionam ca site-ul nu are parte si nici nu a avut de finantari din bani publici, nici de la institutii de stat nici de la partide, singurele surse de finantare fiind cele legate de platformele de publicitate programatica, precum Google Adsense.

Pagina are aproximativ 100.000 de like-uri si followeri, fiind o comunitate foarte dinamica, postarile au fost insotite de multe ori de mii de comentarii. Pagina a atras de asemenea numerosi troli sustinatori ai politicilor Kremlinului. In spiritul libertatii de exprimare, acestia nu au fost cenzurati pe pagina, insa cel mai probabil au raportat masiv catre Facebook fiecare stire critica in legatura cu politicile Rusiei.

Intr-o prima faza, Facebook a respins contestatia depusa de aktual24.ro la decizia de sanctionare. Un alt instrument pus la dispozitie de Facebook, la care am apelat de asemenea, este sesizarea unui board de experti, insa sunt putine sanse ca acest caz sa fie luat in considerare. Foarte putine cazuri sunt tratate de acest board, conform paginii oficiale a Oversight Board. Din ianuarie 2021 pana in iunie 2022 au fost luate in considerare doar 26 de cazuri.

Situatia in care se afla acum aktual24.ro este identica cu cele prin care au trecut si site-urile hotnews.ro si g4media.ro. La fel ca in cazul hotnews.ro, sanctiunea pentru aktual24.ro a fost agravata de existenta unui „cazier”, de o sanctiune de acum cinci luni care a fost atunci anulata, insa consecintele au ramas la „cazier”.

Citeste despre cazul hotnews.ro: HotNews.ro a fost restrictionat pe nedrept pe Facebook timp de o luna si jumatate, fara drept de apel. Cum ajungi „recidivist” in „cazierul” Facebook desi sanctiunile anterioare au fost declarate nefondate / UPDATE Restrictia a fost ridicata, „cazierul” a ramas

Citeste despre cazul G4media.ro: Cum a sanctionat Facebook in mod arbitrar pagina G4Media.ro / Reteaua de socializare nu pune la dispozitia utilizatorilor instrumente reale de contestare a deciziilor luate unilateral

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Emil Boc vrea doar interviuri cu intrebari regizate. Ce a patit o jurnalista Euronews: „Iese, tranteste usa salii de sticla si pleaca”

Dana Cotovanu, jurnalista la Euronews Romania, relateaza o situatie revoltatoare in legatura cu primarul Clujului,…

18 minute ago

Actiuni de intimidare ale Chinei in jurul Taiwanului. Avioane militare chineze „patruleaza” in jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate in jurul Insulei Taiwan incepand cu ora…

2 ore ago

Sibiu: Client cu masina de zeci de mii de euro, surprins de camerele de supraveghere cum fura dintr-o cofetarie

Dupa ce a instalat camere de supraveghere in locatiile sale, proprietarul unui lant de cofetarii…

13 minute ago

O falsa surdomuta, care cersea in fata unui supermarket din Zalau, a luat-o la fuga cand unul dintre angajati a strigat la ea, fiind ulterior prinsa de un jandarm

O falsa surdomuta, cunoscuta deja locuitorilor din Zalau si care cersea prin parcarile supermarketurilor, a…

13 minute ago

Pieton timp de 3 luni. Un craiovean a fost prins gonind cu aproape 220 de km la ora pe un drum national

Un sofer din Dolj a rama sfara permis dupa ce a condus pe un drum…

51 de minute ago