Facebook, lovitura mortala data propagandei toxice emisa de Sputnik. A eliminat sute de pagini, conturi si grupuri care au legatura cu Sputnik

externe

Facebook a anuntat joi ca a eliminat sute de pagini, conturi si grupuri initiate de Rusia din cauza unei conduite coordonate necorespunzatoare pe platformele Facebook si Instagram, transmite Reuters.

Nathaniel Gleicher, responsabila pentru politici de securitate cibernetica la Facebook, a indicat intr-o postare pe blog ca a descoperit doua retele separate care isi aveau originea in Rusia – una activa in mai multe tari din Europa de Est, iar cealalta specifica in Ucraina, scrie Agerpres.

Compania a indicat ca a eliminat 364 de pagini Facebook si conturi gestionate de o prima retea de internet rusa si care opera in statele baltice, Asia Centrala, Caucaz si Europa Centrala si de Est. Aceste pagini se pozitionau ca reprezentand media independente in respectivele state, dar Facebook a ajuns la concluzia, pe baza actiunilor lor, ca acestea sunt legate de agentia rusa de presa Sputnik.

In mod separat, pe baza unei recomandari facute de SUA, au fost eliminate alte 107 pagini de pe Facebook, grupuri si conturi, precum si 41 de conturi de pe Instagram, originare din Rusia si care operau in Ucraina.

‘Nu am gasit nicio legatura intre aceste operatiuni, dar ei utilizau tactici similare prin crearea de conturi pentru a induce pe altii in eroare despre cine erau si despre ce faceau’, se mentioneaza in comunicatul companiei.

Facebook este de peste doi ani vizata de critici pentru ca nu a dezvoltat instrumente pentru combaterea extremismului si a operatiunilor de propaganda.

Facebook si Twitter Inc a eliminat milioane de postari si a inchis conturi legate de operatiuni de influentare de catre Rusia, Iran si alti actori in perioada de pregatire a alegerilor de la jumatatea de mandat in SUA in noiembrie trecut.

Mai mult despre: ,


Comentarii: