Facturi duble la gaze, nu exista plafonare, iar compensatiile sunt ridicole. 15 lei compensatie la o factura de 900 de lei

news

Numerosi romani au primit facturi duble la gaze pe luna decembrie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020. Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Oprea, a anuntat luni ca partidul sau ia in calcul acordarea de vouchere.

„Factura de 1480 de lei este corespunzatoare unei cantitati de 529 m cubi de gaz. Fata de anul 2020 noi consumul il avem acelasi si m-am trezit cu aceasta factura dubla. Am avut o scumpire la data de 1 iulie de aproximativ 11%, iar la nivel de octombrie inca o scumpire de 50%. Deci la nivelul anului 2021, pretul gazului a crescut cu 65%. Este foarte mult, dar speram sa ne descurcam”, a declarat Elena Apetroaiei, un consumator care a trimis factura catre Antena 3.

Radu Ion, unul dintre consumatori din Bucuresti, a relatat la Antena 3 ca nu stie cum sa gaseasca o solutie pentru a plati facturile la gaze naturale. Acesta are de plata 1640 de lei pe luna decembrie, in conditiile in care veniturile familiei sunt de 2400 de lei.

„Situatia contului este de la data de 27.12.2021. Mie imi venea normal 1,60 lei pe metru cub si acum este 2,67 lei pe metru cub. Sotia are o pensie de 800 de lei si eu am 1600 de lei. Nu va spun cat ma costa pentru medicamente, ca sotia are si Parkinson si diabet, eu am probleme cu coloana, cu circulatia.

Nu stiu ce o sa fac. Inca nu stiu ce o sa fac. Copiii au si ei problemele lor, au familie, copii, nu au posibilitatea sa ma ajute, ca nici ei nu au salariu mare”, a explicat barbatul.

Antena 3 a mentionat ca s-au acordat compensatii ridicole, prezentand un exemplu in care un consumator a beneficiat de 15 lei compensatie la o factura de 900 de lei.

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Radu Oprea, a anuntat ca PSD vrea sa acorde vouchere.

„Este evident ca legea plafonarii si compensarii are anumite lacune. Nu exsita masuri de sanctionare a celor care nu aplica legea, ne gandim sa venim cu o ordonanta de modificare a legii, sa avem masuri daca nu se respecta legea. Pot fi luate si alte masuri rapide, cum ar fi acordarea de vouchere. Fie pentru primii 50 de KW sau intr-o suma fixa”, a declarat Oprea.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Nasui, a explicat cum s-a ajuns la aceste facturi uriase si unde ajung banii.

„Unde se duc banii din facturile explodate la energie electrica? Follow the money, urmariti banii. Principalul beneficiar al exploziei preturilor la energie sunt companiile de stat si clasa politica care le capuseaza.

Tupeul si ipocrizia domnilor Marcel Ciolacu si Klaus Iohannis sunt maxime. La televizor plang cu lacrimi de crocodil ca romanii trebuie sa plateasca facturi mai mari. Dar pe la spate nu au nicio problema sa incaseze de fapt acele facturi. Pentru ca marea majoritate a banilor incasati prin acele facturi ajung tot la stat, adica la ei.

Politicienii sunt rapid dornici sa dea vina pe oricine altcineva decat ei. Normal. Doar nu vi-i imaginati pe Marcel Ciolacu sau Klaus Iohannis sa vina in fata camerelor sa spuna ca le pare rau ca au capusat de zeci de ani companiile de stat. Nu. Ei vor da vina pe orice altceva. Pana la urma e normal. Ei isi urmaresc interesul. Iar interesul lor e ca aceste companii sa ramana capusate la maxim ca acum. Sa nu se schimbe nimic. Interesul nostru este sa intelegem ce se intampla.

Ei au gasit alt vinovat pentru dezastrul din energie, dezastrul pe care il platim toti prin facturi duble sau chiar triple. De data asta inamicul e liberalizarea. Cel putin asa pare ca au dat ordin PSD si PNL activului de partid sa zica.

E o minciuna in care nici macar ei nu cred. Nu liberalizarea a crescut preturile. Chiar si presedintele ANRE (PSD) si ministrul energiei (PNL) recunosc asta. Ba chiar e suficient sa vedem preturile din concurential (alea liberalizate) versus cele reglementate, ca sa vedem ca cele din concurential sunt mai mici. Dar propaganda de partid e puternica si subventionata din taxele noastre. Perceptia multora e ca din cauza liberalizarii avem probleme.

Sa ne uitam totusi la cotele de piata ale producatorilor de energie electrica. Peste 72% din ce platesc romanii ajunge la companiile de stat din energie. Cel mai mare producator privat abia depaseste 10% din piata.

Deci Follow the money. Pentru aceste companii de stat nu productia de energie electrica a fost prioritara, ci capusarea. Incet dar sigur. Pas cu pas. Pana am ajuns aici. Nu doar ca n-au investit ele in productia de energie electrica, dar i-au impiedicat si pe alti potentiali investitori sa o faca. Au blocat exploatarea gazelor din Marea Neagra, care ar fi fost mana cereasca pentru romani acum. Au functionat dupa filozofia ca daca nu le iese si lor ceva, atunci ce rost are? Asa au impins romanii in aceasta criza care nu se va rezolva prea curand”, a explicat Nasui.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: