politica

Fake news anti-ucraineni rostogolit de Antena 3, preluat apoi de propaganda Rusiei. Indignare in Cehia

Antena 3 a preluat un fake news de pe un site fantoma din Cehia, legat de refugiatii ucraineni. Postul lui Dan Voiculescu a devenit apoi sursa pentru ca stirea respectiva sa fie diseminata masiv online de catre propaganda Rusiei.

In stirea difuzata de Antena 3 se sustine ca „refugiatii din Ucraina au primit interdictie de intrare in magazinele din Cehia”.

„Mai multe magazine au decis sa interzica intrarea refugiatilor ucraineni. Se pare ca acolo, comerciantii au ajuns la un nivel al exasperarii, in conditiile in care sunt tot mai multe acte de violenta si furturi, iar protagonistii lor sunt cetateni veniti din Ucraina”, a sustinut Antena 3.

Stirea a fost apoi comentata de „analistul politic” Sarmiza Andronic ca si cum ar fi fost adevarata.

”Fiecare popor are problemele lui. Trebuie spus un lucru, acela ca oamenii astia care au afisat aceste semne de interzis pentru ucraineni, sau cel putin asta inteleg eu, nu sunt pro la ceea ce se intampla in Ucraina. Sunt pur si simplu demersuri facute impotriva celor agresivi. Nu inseamna ca cehii, la modul general, gireaza actiunile Rusiei in Ucraina, adica bine ar fi sa se faca cumva aceasta diferenta.

(…) Am citit si eu (…). Iata ca acum s-a ajuns la aceasta interdictie care s-a extins, ceea ce nu e in regula, dar pana la urma este dreptul cehilor sa faca ce vor, mai ales ca sunt proprietati private”, a spus Sarmiza Andronic la Antena 3.

Stirea de pe Antena 3 a fost apoi preluata si propagata online de site-uri ale propagandei Rusiei. Acest site care a preluat stirea Antena 3 a fost creta imediat dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Insa este fals ca „magazine” din Cehia au introdus astfel de interdictii. Acest fapt putea fi descoperit la o simpla cautare cu Google.

Iata ce scrie un site din Cehia in limba emgleza, expats.cz, care citeaza Aktualne.cz.

„Un magazin de imbracaminte s-a aflat in mijlocul unui scandal de dezinformare. Joi, un site de stiri local a publicat pe retelele de socializare fotografii cu doua magazine din Praga, care pareau sa aiba in vitrine pancarte cu ‘Ucrainenii nu au voie sa intre’. Cu toate acestea, proprietarii ambelor magazine au declarat ca fotografia, distribuita pe scara larga pe retelele de socializare, este un fotomontaj si ca nu ei au pus aceste mesaje, a relatat Aktualne.cz.

Proprietarul magazinului a declarat ca a trait el insusi razboiul si ca nu ar afisa niciodata asa ceva.

‘Am o multime de prieteni din Ucraina si Rusia. Nu ma intereseaza deloc politica. Este un fotomontaj, suta la suta. Sunt din Palestina, asa ca stiu ce inseamna razboiul. Am pierdut o multime de prieteni si de familie. Nu pot fi impotriva Ucrainei, [unde] este un dezastru’, a spus el.

Proprietarii magazinului se gandesc acum sa intenteze procese”, arata site-ul din Cehia.

Stirea de la Antena 3 a fost comentata cu indignare pe retelele de socializare.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

23 de minute ago

Lovitura pentru Antena 1, Ovidiu Oanta s-a razgandit si ramane la Pro TV: „Chibzuinta e cea care primeaza”

Ovidiu Oanta sugereaza intr-o postare pe Facebook, vineri, ca s-a razgandit si ramane la Pro…

11 minute ago

Un general NATO de rang inalt anunta ca trupele rusesti nu au numarul si nici abilitatile necesare pentru a ocupa Harkovul

Este putin probabil ca fortele rusesti sa realizeze un "avans strategic" in regiunea ucraineana Harkov,…

6 minute ago

Noul guvern olandez refuza sa mai accepte normele UE in materie de azil si va limita drastic numarul de studenti straini primiti la facultatile olandeze

Noul guvern olandez condus de partidul nationalist PVV al lui Geert Wilders urmareste reducerea masiva…

7 minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

3 ore ago

Un individ inarmat, suspectat ca planuia sa dea foc unei sinagogi din Rouen, impuscat mortal de politistii francezi

Politia franceza a impuscat si ucis un suspect inarmat care parea ca planuia sa dea…

O oră ago