Fake-news anti-UE lansat de stiripesurse.ro. ActiveWatch: „Unii de prin ‘presa’ ne spala pe creier”

news

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei sanctioneaza inca un fake-news lansat de stiripesurse.ro, site patronat de Iosif Buble, sotul deputatului PSD Diana Tusa.

„In timp ce autoritatile ne spun sa stam in case si sa ne spalam pe maini, unii de prin ‘presa’ ne spala pe creier! Astazi demontam un fake news care poate contribui la propaganda anti-europeana si la tema populist nationalista ‘marile puteri iau de la gura tarilor mai mici’”, anunta ActiveWatch pe Facebook.

Postarea integrala:

Detaliem in ordine inversa si ne cerem scuze pentru semnele de exclamatie, precum si pentru lungimea postarii.

Sursa 3: Site-ul stiripesurse.ro titreaza bombastic „Tratamentul pentru coronavirus EXISTA! De ce nu este prescris in Romania”. Din textul sumar, aflam ca exista o ❗️directiva ❗️ a Agentiei Europene a Medicamentului (AEM) care nu permite ❗️medicilor romani ❗️ sa prescrie acest tratament. Dar aflam, fara prea multe detalii, ca SUA si Franta, au instituit „protocoale stricte” (nn. nu ni se explica ce sunt protocoalele astea, dar suna inteligent si credibil) privind utilizarea acestor medicamente. Apoi suntem trimisi catre un link extern pentru a afla motivul pentru care medicii romani nu pot prescrie tratamentul pentru COVID-19.

Sursa 2: De pe site-ul stiripesurse ne trezim pe site-ul bugetul.ro, care titreaza „Medicii romani au interzis! Motivul pentru care nu se poate prescrie tratamentul pentru COVID-19”. Din primul paragraf, scrie bolduit ca ❗️tratamentul exista❗️ si ca AEM a dat o ❗️directiva❗️ in urma careia ❗️medicii romani ❗️ nu pot prescrie cele doua medicamente – clorochina si hidroxiclorochina. Articolul continua cu „medicii romani au ❗️interdictie ❗️ de la AEM sa prescrie (…)”. Mai departe, autorul citeaza dintr-un comunicat emis de AEM, care este mult mai nuantat. Conform citatului, cele doua medicamente sunt incluse in studii clinice pentru a testa „potentialul terapeutic”, atragand atentia ca acestea nu pot fi administrate in afara unor programe stricte, date fiind efectele adverse pe care le-ar putea avea asupra pacientilor. Cu alte cuvinte, AEM spune ca cele doua medicamente ar trebui distribuite strict in cazul afectiunilor si bolilor unde si-au dovedit deja eficacitatea (de exemplu, malaria) si, eventual, in cadrul unor studii clinice avizate de autoritatile nationale. Articolul se incheie cu citarea unei alte surse.

Sursa 1: Si ajungem, in sfarsit, pe site-ul national.ro care titreaza „Tratamentul pentru Covid exista! Medicii romani nu au voie sa-l prescrie”. Si aici gasim aceleasi formulari manipulatorii care vorbesc despre cum Franta si SUA folosesc deja cele doua medicamente minune, in timp ce medicii romani au ❗️„interdictie” ❗️de la Agentia Europeana a Medicamentului. Este citat si comunicatul AEM, care, evident, este mult mai nuantat si, in nici un caz, nu vorbeste optimist despre existenta unui tratament pentru COVID-19.

Sursa 0: Am mers pe firul povestii, pana la comunicatul Agentiei Europene a Medicamentului – https://bit.ly/347RAgy. Prima constatare: comunicatul AEM este chiar un comunicat, o nota informativa si o trecere in revista a eforturilor care se fac in testarea celor doua medicamente. Mai mult, agentia transmite niste recomandari pentru medici si institutii de sanatate. Pentru ca asta face AEM – recomandari si studii la nivel european, fara sa intervina in niciun fel in sistemele nationale de sanatate.

Concluzie/Recomandare: Fiti cat se poate de precauti cand intalniti astfel de stiri. Sunt extrem de contagioase si nu contribuie deloc la coeziune sociala si cooperare in aceasta perioada de criza.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: