Fake news demontat: „Ucraina era la ani-lumina de NATO, daca intra vreodata. Cine sa atace Rusia, care are cel mai mare arsenal nuclear?”

analize

Aderarea Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica (NATO) a fost prezentata ca o „amenintare” la adresa Federatiei Ruse si implicit ca un motiv pentru care aceasta din urma a invadat tara cu capitala la Kiev la inceputul lunii februarie 2022.

Consultantul de risc politic Lucian Lumezeanu, fost jurnalist de politica externa si viitor lector al unui curs despre razboiul din Ucraina, a explicat de ce Ucraina era foarte departe de a adera la NATO. Ucraina a fost respinsa in doua randuri si nu primise macar o perspectiva de aderare, iar mai multe state europene nu o doreau acolo, iar fiecare dintre ele ii putea bloca includerea in Alianta folosind dreptul de veto.

„NATO nu a primit Ucraina si nu era nici pe aproape sa o faca. Ca sa intelegem, Ucraina nu era nici macar in anticamera NATO, nu primise MAP (Membership Action Plan – n.red: Planul de Actiune pentru a deveni membru).

Macedonia de Nord primise MAP in 1999 si a aderat in 2020. Muntenegru a primit in 2009 si a aderat in 2017.

Mai mult, Ucraina a fost de facto refuzata de la aderare, la summiturile NATO din 2008 si 2017. Adica i s-a zis ca sprijina dorinta sa, dar nu e momentul si nici nu i s-a dat o perspectiva de aderare. Mai devreme de 10 ani nu intra, daca intra vreodata”, a scris Lumezeanu intr-o postare pe Facebook.

Acesta explica si ca era imposibil ca Ucraina sa adere acum din moment NATO nu primeste tari care nu-si controleaza teritoriul, iar Kievul are parti din teritoriu ocupate de Rusia inca din 2014.

„Hai sa ne intelegem, deciziile in NATO se iau prin consens. Adica o singura tara poate bloca. Si erau cel putin 6-7 tari care nu voiau sa intre Ucraina. Germania, Ungaria sau Italia nu aveau niciun gand sa strice relatiile excelente cu Rusia.

Si mai e un factor. NATO nu primeste tari care nu-si controleaza teritoriul. Cum sa primesti Ucraina cu Crimeea si republicile separatiste Donetk si Luhansk ocupate?

Nimic nu poate scuza invadarea unei tari democratice, pasnice, care nu ameninta pe nimeni si care era la ani-lumina de a adera la ceva. Nu e nimic preventiv. Rusia avea mii de mijloace sa preseze Ucraina fara sa o invadeze, cu toate consecintele de securitate pe care le-a adus”, se arata in postare.

Posibilitatea ca Rusia sa fie atacata sau amenintata militar de NATO, cu sau fara Ucraina, e considerata neserioasa.

„Scuze, e o prostie imensa. Acum e clar ca exista si nivelul asta de paranoia si tipare de secol 19 la Kremlin si in societatea rusa, dar adevarul e ca Rusia nu era amenintata de NATO. Cu ce sa ameninte?

In primul rand ca nimeni nu risca sa atace Rusia, care are cel mai mare arsenal nuclear din lume. Invadeaza NATO Rusia? Cat de ignorant sa fii sa crezi asta? Si daca voia sa atace Rusia, chiar avea nevoie de Ucraina, care nu ar fi printre primele 10 forte militare ale Aliantei?”, mai spune Lumezeanu, care e specializat in relatiile SUA-Rusia dupa 11 septembrie 2001.

El considera ca acele persoane care incearca sa justifice invazia rusa prin argumentul ca NATO ar amenintat Rusia printr-o improbabila aderare a Ucrainei sau spunand ca americanii au intervenit in trecut in alte parti ale lumii cu care Ucraina nu are nicio legatura sunt „idioti utili”. Termenul este unul istoric, folosit prima data de liderul sovietic Vladimir Lenin si preluat de urmasii sai, pentru a-i desemna pe cei care, desi nu sunt controlati direct de Moscova, fac jocurile propagandei ruse din ignoranta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: