Fake news PSD & RTV: „Copiii cu COVID-19 vor fi luati de langa parinti”. Nelu Tataru: „Copiii raman in custodia familiei pana la gradul patru”

politica

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat marti, la Parlament, ca pacientii COVID-19 vor fi evaluati in primele 48 de ore, iar cei asimptomatici, dupa maximum 48 de ore, pot merge in izolare la domiciliu pana la 14 zile.

„Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare in primele 48 de ore, in spital, in care fiecare pacient isi va face evaluare clinica, biologica, paraclinica, radiologica. Medicul curant va avea si posibilitatea sa isi sustina acel diagnostic pe care il pune la un moment dat. Dupa 48 de ore, maximum 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu cu izolare pana la 14 zile. Tin sa specific ca aceasta lege nu este doar pentru COVID, la COVID perioada de incubatie este de 14 zile, iar pentru cei simptomatici, in functie de simptomatologie, se va decide prelungirea internarii pana la vindecare sau pana la a deveni asimptomatici”, a spus Nelu Tataru, dupa ce a participat la dezbaterile din Comisia juridica a Senatului asupra proiectului de lege privind carantina si izolarea.

In ceea ce priveste persoanele care si-au facut testul COVID-19, ministrul Sanatatii a spus ca acestea „stau in izolare pana obtin rezultatul”.

El a explicat si cum se deruleaza procedura pentru pacientii care au noul coronavirus.

„DSP-ul va fi cel care va da si actul administrativ la 48 de ore – daca se ramane internat, daca se pleaca la domiciliu in izolare. Medicul propune si recomanda, decizia administrativa este luata de DSP”, a precizat Tataru.

Intrebat daca persoanele care vin din zonele rosii vor fi testate, Nelu Tataru a spus ca vor urma „aceeasi procedura, in acest moment este procedura de carantinare”.

Legat de carantinarea bunurilor, ministrul a spus ca varianta agreata in discutiile de la Comisia juridica a Senatului este o „carantina prin dezinfectie”.

„Se carantineaza bunul, se dezinfecteaza, se preda inapoi beneficiarului. Daca trebuie o perioada mai lunga si nu avem agent neutralizant, se mentine intr-o carantina prelungita pana se face neutralizarea naturala”, a afirmat Tataru, citat de Agerpres.

In legatura cu discutiile din spatiul public privind situatia copiilor celor depistati cu COVID-19 si internati, ministrul Sanatatii a precizat ca „nu vor fi luati, copiii raman in custodia familiei pana la gradul patru”.

De asemenea, el a mai spus ca pacientul are dreptul de a refuza tratamentul pentru COVID-19.

In privinta celor care merg in izolare dupa 48 de ore si sunt asimptomatici, Tataru a precizat „nu numai ca semneaza un act in care ei, pe propria raspundere, asumandu-si niste riscuri, merg la domiciliu, dar este si o decizie o decizie a DSP, o decizie administrativa, pe care ei pot sa o conteste la Judecatorie”.

Intrebat ce se intampla daca nu va mai fi stare de alerta, Tataru a replicat: „Vom avea stare de alerta, cat va fi nevoie sa avem o siguranta pentru cetatenii Romaniei, in conditiile in care vedeti o crestere a numarului de cazuri”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: