Falimente in masa in Turcia, antreprenorii inchid mii de companii. Principalele cauze: inflatia mare si reducerea comenzilor de export
In Turcia, falimentele in masa sunt cu aproape 30% mai frecvente decat anul trecut. Acestea provoaca o reactie in lant in intreaga economie, scrie Reuters.
„Mii de companii au probleme din cauza inflatiei, care era de 75% la inceputul acestui an, a lirei supraevaluate, a preturilor mai mari la energie electrica si gaze si a reducerii comenzilor de export”, scrie agentia.
In Turcia, 15.000 de companii au dat faliment in perioada ianuarie-august 2024, adica cu 28% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2023.
In primele opt luni ale anului, s-a anuntat ca 982 de companii au cerut si au primit protectie initiala a datoriilor, aproape dublu fata de numarul anului precedent.
Companiile de constructii si textile au depus cel mai mare numar de cereri de suspendare a platilor datoriilor catre banci si furnizori pentru continuarea activitatii, precum si cereri pentru proceduri de faliment.
Problemele companiilor turcesti apar din cauza ratei ridicate a dobanzii de referinta a Bancii Centrale si a inflatiei ridicate.
In ultimul an, Banca Centrala a Turciei a majorat rata de referinta cu 41,5% pana la 50%, facand imprumuturile pentru afaceri prea scumpe. Aceste masuri au vizat incetinirea inflatiei, care a fost de 75% la inceputul lui 2024 si a scazut la 52% in august.
Inflatia ridicata a dus la cresterea preturilor la energie electrica si gaze, ceea ce a crescut costurile intreprinderilor. La costuri s-a adaugat cresterea salariului minim.
Companiile turcesti se confrunta si cu o reducere a comenzilor de export, in special pentru producatorii de imbracaminte care si-au pierdut deja cote insemnate din piata in favoarea companiilor din Vietnam si Bangladesh.
Turcia este unul dintre cei mai mari cinci producatori mondiali de imbracaminte si este un furnizor important pentru marcile europene de top. Falimentele in masa provoaca o reactie in lant, incetinind sau oprind platile in intreaga economie si crescand somajul, a precizat agentia.
Foto: depositphotos.com