Falimentele bancare au deschis cutia Pandorei, iar gaura uriasa din bilanturile bancilor nu va disparea, spune un strateg

externe

Falimentele recente ale bancilor au deschis o cutie a Pandorei, deoarece gaura imensa din bilanturile bancilor nu va disparea, potrivit strategului Priya Misra de la TD Securities, scrie BusinessInsider.

Intr-un interviu acordat joi postului Bloomberg TV, aceasta a aratat caderea Silicon Valley Bank, al carei faliment a declansat o vanzare abrupta a actiunilor bancare in ultimele saptamani.

O parte din volatilitatea pietei cauzata de SVB a disparut, dar nu si tensiunile de capital, a spus Misra, deoarece activele din portofoliile bancilor au pierdut o valoare semnificativa.

Bancile vor trebui probabil sa isi vanda activele sau sa stranga capital. „Asta va avea un impact asupra standardelor de creditare”, a spus ea.

Inasprirea conditiilor de creditare si de imprumut va incetini in mod natural economia, ceea ce inseamna probleme in contextul economic actual. Expertii au avertizat deja in ultimul an ca Fed risca sa tensioneze excesiv economia si sa o duca in recesiune, in conditiile in care bancherii centrali au majorat agresiv ratele dobanzilor pentru a controla inflatia.

Rata fondurilor federale este acum de 4,75-5%, cea mai mare din 2007 incoace. Prabusirea SVB nu a facut decat sa se adauge la aceasta inasprire, ceea ce inseamna ca turbulentele bancare au crescut riscul de recesiune, spun economistii.

In plus, fondul de economii ale consumatorilor care a fost un tampon pentru economie este, de asemenea, in scadere, a spus Misra, ceea ce plaseaza SUA intr-o pozitie mai vulnerabila.

Insa Fed a semnalat ca ratele vor ramane ridicate pe tot parcursul anului, deoarece inflatia este inca ridicata. Misra a adaugat ca este putin probabil ca factorii de decizie sa reduca ratele dobanzilor pana cand conditiile de creditare mai stricte vor incepe sa apara in datele economice.

„Piata va trebui sa se obisnuiasca cu o Fed care nu este suficient de receptiva”, a avertizat Misra. „Acest lucru va avea ca rezultat absolut o aterizare dura, este vorba doar de momentul in care se va intampla acest lucru si de momentul in care Fed poate raspunde.”

Si alti analisti de pe Wall Street au avertizat ca o recesiune va lovi in acest an, ceea ce ar putea sa cantareasca puternic asupra actiunilor. Legendarul investitor Jeremy Grantham a prezis o recesiune abrupta care ar putea provoca o prabusire a actiunilor cu 50%, iar economistul „Dr. Doom” de pe Wall Street, Nouriel Roubini, a avertizat asupra unei crize financiare care ar putea duce la o prabusire a S&P 500 cu 30%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: