Falimentul Vice, cum s-a prabusit cea mai cunoscuta publicatie pentru tineri. Valoarea i-a scazut de 25 de ori in ultimii 6 ani

Compania care controleaza site-urile Vice si Motherboard a depus o cerere de faliment in SUA si urmeaza sa fie vanduta unui grup de creditori ai sai.
Vice Media Group – care a fost evaluat la 5,7 miliarde de dolari in 2017 – ar putea fi preluat pentru 225 de milioane de dolari, anunta BBC. Site-ul va continua sa functioneze in timpul procesului de faliment.
Acesta a adaugat ca „se asteapta sa iasa ca o companie sanatoasa si mai puternica din punct de vedere financiar in doua-trei luni”.
Lansata in 1994 ca o revista numita Voice of Montreal de Shane Smith, Gavin McInnes si Suroosh Alvi, Vice opereaza in prezent in peste 30 de tari.
La un moment dat, a fost prezentata ca facand parte din avangarda companiilor care urmau sa perturbe peisajul mediatic traditional cu un continut modern, axat pe tineri, care acopera presa scrisa, evenimente, muzica, online, televiziune si filme de lung metraj.
Printre filmarile celebre se numara My Journey Inside the Islamic State, in care un jurnalist de la Vice a filmat alaturi de grupul terorist in Siria. De asemenea, Vicea fost alaturi starul de baschet Dennis Rodman si echipa Harlem Globetrotters intr-o calatorie de „diplomatie sportiva” in Coreea de Nord.
Recent, Vice a anuntat ca vrea sa produca documentare despre controversatul influencer Andrew Tate si un film despre presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, realizat de actorul Sean Penn.
Printre investitorii Vice Media Group se numara Fortress Investment Group, Monroe Capital si Soros Fund Management – firma fondata de managerul de fonduri si miliardarul George Soros.
Vice a sperat sa faca profit din atragerea a milioane de cititori mai tineri prin intermediul retelelor de socializare precum Facebook si Instagram.
Cu toate acestea, veniturile companiei au fost stagnante in ultimii ani si, de asemenea, a avut dificultati in a obtine profit. Planurile Vice de a se lista la bursa prin intermediul unei fuziuni au esuat, de asemenea,.
„Problema cu Vice si cu toate site-urile similare este ca nu au elaborat niciodata cu adevarat un model de afaceri pentru jurnalismul online gratuit”, a declarat pentru BBC Joseph Teasdale, seful departamentului de tehnologie de la Enders Analysis.
Site-uri precum Vice au aparut in acelasi timp cu primul boom al dotcom-urilor, cand se aflau in faza incipienta si se infiintau start-up-uri tehnologice.
„Exista o tendinta la acea vreme de a trata totul ca pe un software, in care investitia se face la inceput, atragi o gramada de utilizatori, iar apoi, in cele din urma, cand esti suficient de mare, devii incredibil de profitabil”, a spus el.
„Dar s-a dovedit ca continutul nu functioneaza asa – daca vrei ca oamenii sa se intoarca in continuare pe site-ul tau sau sa ajungi la oameni noi pe piete noi, trebuie sa continui sa cheltuiesti pentru a crea continut nou.”
Iar o parte din continutul de la Vice a fost „jurnalism destul de scump”, a spus Teasdale, implicand calatorii la nivel mondial.
Luna trecuta, Vice a anuntat disponibilizari dupa ce Vice TV a fost inchis.
De asemenea, BuzzFeed, o alta platforma online de pionierat, a anuntat recent ca isi inchide divizia de stiri si concediaza 15% din forta sa de munca, pe fondul unor provocari financiare serioase si al unei scaderi a veniturilor din publicitate.
Anuntand falimentul, Bruce Dixon si Hozefa Lokhandwala, co-directorii executivi ai Vice, au declarat: „Acest proces accelerat de vanzare sub supravegherea instantei va consolida compania si va pozitiona Vice pentru o crestere pe termen lung.”
Creditorii Vice au aprobat o finantare de 20 de milioane de dolari pentru ca firma sa continue sa treaca prin procesul de faliment. In acest timp, alte firme pot depune oferte „mai mari sau mai bune” pentru compania media.
Daca aceste oferte nu vor avea succes, creditorii Vice Media vor achizitiona publisherul pentru 225 de milioane de dolari.
Se asteapta ca procesul de vanzare sa dureze aproximativ doua-trei luni.
Foto: ro.depositphotos.com