Familiile americanilor din Kiev incep sa fie evacuate: „Luati in considerare plecarea acum! O invazie ar putea avea loc in orice moment”

externe

Statele Unite au ordonat familiilor diplomatilor sai din capitala ucraineana Kiev sa paraseasca tara „din cauza amenintarii continue” a unei invazii rusesti, a anuntat duminica Departamentul de Stat, informeaza France24.

Washingtonul a autorizat, de asemenea, plecarea „voluntara” a personalului neesential al ambasadei sale si i-a indemnat pe cetatenii americani din tara est-europeana sa „ia in considerare plecarea acum”, precizand ca nu va fi in masura sa-i evacueze dupa o eventuala incursiune a Moscovei.

Rusia a masat zeci de mii de soldati la granita sa cu Ucraina, impreuna cu un arsenal de tancuri, vehicule de lupta, artilerie si rachete.

Miscarile au declansat avertismente severe din partea Washingtonului si a Europei – dar pana acum diplomatia intensa a dat putine rezultate.

Ambasada SUA ramane deschisa, iar insarcinatul cu afaceri Kristina Kvien ramane deocamdata in tara, a declarat reporterilor un inalt oficial al Departamentului de Stat.

Oficialul a repetat avertismentele anterioare ale Casei Albe ca o invazie ar putea avea loc „in orice moment”.

Washingtonul „nu va fi in masura sa evacueze cetatenii americani intr-o astfel de situatie neprevazuta”, a declarat oficialul, indemnandu-i pe americani sa ia in considerare posibilitatea de a pleca prin transport comercial sau privat cat mai curand posibil.

Oficialul a refuzat sa precizeze numarul americanilor aflati pe teritoriul ucrainean, dar reprezentantii Departamentului de Stat au estimat luna trecuta ca numarul acestora se situeaza intre 10.000 si 15.000.

Departamentul de Stat si-a sfatuit deja cetatenii impotriva oricarei calatorii in Ucraina din cauza posibilitatii unei invazii rusesti.

Duminica, acesta i-a sfatuit, de asemenea, sa nu calatoreasca in Rusia, in special in zonele de la granita cu Ucraina, avertizand ca americanii s-ar putea confrunta cu „hartuiri” si ca Washingtonul va avea o „capacitate limitata” de a-i ajuta.

Cetatenii americani „care viziteaza sau locuiesc in Rusia au fost interogati fara motiv si amenintati de oficiali rusi si pot deveni victime ale hartuirii, maltratarii si santajului”, se arata in avertisment.

Kremlinul neaga orice intentie de a-si invada vecinul – dar conditioneaza dezescaladarea de tratate care sa garanteze neexpansiunea NATO, in special in Ucraina, si retragerea aliantei din Europa de Est.

Anterior, duminica, secretarul de stat american Antony Blinken a respins ideea de a aplica sanctiuni punitive Moscovei inainte de o eventuala invazie, afirmand ca acestea ar trebui folosite ca mijloc de „descurajare” a unui atac.

„Odata ce sanctiunile sunt declansate, se pierde efectul de descurajare”, a declarat Blinken pentru CBS.

„Asa ca ceea ce facem este sa punem laolalta o serie intreaga de actiuni care ar intra in calculul presedintelui (Vladimir) Putin”.

Aceasta include intarirea apararii in Ucraina cu mai multa asistenta militara, a spus Blinken.

Comentarii: