Familiile din Sri Lanka ale celor doi brutari sunt extrem de ingrijorate: „Vor sa stie daca sunt in siguranta”

news

Multi Professional Solutions, firma de recrutare de forta de munca prin care cei doi muncitori din Sri Lanka au ajuns la Ditrau, anunta ca familiile acestora sunt foarte ingrijorate. De asemenea, si partenerii din Sri Lanka ai firmei romanesti s-au interesat de soarta celor doi.

„Au vrut sa stie daca sunt in siguranta muncitorii. Daca se intampla ceva cu ei, noi trebuie sa dam explicatii, sa spunem ce demersuri am facut ca sa ii protejam. Intr-un astfel de caz (daca se agrava situatia, muncitorii erau batuti etc.), am fi putut sa ne pierdem acreditarea. Partenerii nostri din Sri Lanka puteau fi si ei penalizati”, a declarat, pentru Digi24.ro, Corina Constantin, directoarea firmei Multi Professional Solutions.

Cei din Sri Lanka au aflat de la televizor de scandalul din Ditrau.

„Au aflat de la stiri, au vazut la un canal de stiri in limba engleza – Europa Libera – ca s-a organizat o adunare sambata (la Ditrau) si ca se discuta situatia celor doi muncitori. Ne-au intrebat daca sunt in siguranta – ingrijorarea era legata strict de siguranta – pentru ca, la randul lor, erau intrebati de familiile acestora”, a spus Corina Constantin care a precizat ca nu a apucat sa-i informeze pe partenerii din Sri Lanka deoarece „nu stiam ce pozitie sa luam pana la intalnirea de sambata a comunitatii, nu stiam daca vor ramane (muncitorii), sau daca se va face o relocare”.

Constantin a adaugat ca muncitorii din Sri Lanka sunt platiti de aproape zece ori mai bine in Romania decat in tara lor.

„Pentru ca munca intr-o fabrica de paine presupune si ture de noapte si ore suplimentare, ei iau undeva in jur de 2.100 de lei, la final de luna. Cu toate aceste sporuri”, a estimat Corina Constantin, care a precizat ca in Sri Lanka salariul e „in jur de 70 de dolari pe luna”.

Precizari pe Facebook ale firmei Multi Professional Solutions

„Precizari importante cu privire la Cazul Ditrau. In urma puternicului ecou deja international provocat de nefericitul incident de la Ditrau, facem urmatoarele precizari cu speranta ca ele vor elimina si ultimele suspiciuni ale localnicilor cu privire la cei doi angajati. De asemenea, dorim sa salutam impresionanta solidaritate manifestata atat de opinia publica din toata tara, cat si de comunitatea oamenilor de afaceri si institutiile statului roman.

In urma cu cateva luni ne-a contactat reprezentantul unei fabrici de paine din Harghita la recomandarea unui alt client caruia i-am plasat un grup de muncitori in domeniul panificatiei. In ciuda faptului ca era primul proiect de angajare a unor cetateni non europeni in acea zona, nu ne-am imaginat ca in zilele noastre, cu tot accesul la informatie si educatie, rasismul poate capata dimensiunile pe care le vedem zilele acestea.

Referitor la reactiile comunitatii locale din Ditrau, dorim sa credem ca acestea s-au bazat exclusiv pe lipsa de informatie in acord cu tendintele actuale privind regimul strainilor in Romania.

De-a lungul timpului, in cei 13 ani de cand importam forta de munca din Asia, am intampinat diferite probleme si situatii, inclusiv reticenta autoritatilor locale in zone in care plasam primele grupuri de muncitori straini, dar, in nicio comunitate nu am intalnit reactii extremiste si lipsite de rationament. De obicei autoritatile locale nu isi doreau straini in localitate intrucat nu stapaneau legislatia care reglementeaza importul de forta de munca, dar in urma discutiilor, toata lumea a inteles ca aceasta migratie controlata reprezinta o solutie la lipsa fortei de munca din Romania.

In primul rand, majoritatea muncitorilor are experienta internationala, deci s-au conformat si adaptat altor culturi inainte de venirea in Romania. Am ales ca tari de provenienta tarile cu religii care promoveaza si pun in practica toleranta, non-violenta si buna intelegere, asa cum fac budismul si hinduismul. Inainte sa soseasca in Romania, tara exportatoare, prin institutii acreditate, le verifica starea de sanatate si li se solicita cazierul judiciar. Pe de alta parte, statul roman desfasoara verificari inaintea acordarii avizului de munca, prin Ministerul de Interne si a vizei de munca, prin Ministerul de Externe. In cazul in care, la nivel international, cetateanul strain, respectiv solicitantul de viza, a incalcat legea sau a avut perioade de sedere ilegala pe teritoriul altor tari, i se poate respinge cererea de viza.

Informatia legata de ce se intampla in Harghita a ajuns si in Sri Lanka, partenerii nostri exprimandu-si ingrijorarea fata de situatia de la Ditrau, dar i-am asigurat ca angajatorul a luat toate masurile de precautie pentru a mentine starea de siguranta a muncitorilor.

Reprezentantii agentiei noastre au mentinut contactul cu cei doi muncitori care au fost informati corespunzator asupra sederii si integrarii lor in Romania, mai mult decat atat, in cursul zilei de marti, 4 februarie, vom avea o intalnire cu acestia pentru a-i asigura de tot sprijinul nostru. Acesti cetateni straini sunt inregistrati la Ministerul de Externe din Sri Lanka sub agentia noastra, prin urmare suntem raspunzatori de integritatea lor pe teritoriul Romaniei”, anunta firma de recrutare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: