„Fara agricultori, Sicilia, asa cum o cunoastem noi, nu ar exista”: Seceta isi pune amprenta asupra culturilor si animalelor

externe

seceta

Italia a declarat, in urma cu cateva luni, situatie de urgenta de seceta in Sicilia, aceasta afectandu-i cel mai mult pe agricultori si pe crescatorii de animale, relateaza Euronews.

Lipsa precipitatiilor pune intr-o situatie dificila crescatorii de animale si producatorii agricoli, vitali pentru economia Siciliei.

„Seceta a compromis capacitatea animalelor de a gasi apa necesara pentru nevoile lor zilnice”, spune Donatella Vanadia, medic veterinar si proprietar al unei companii agricole.

„Fermele care au cumparat apa, alaturi de cheltuielile colective, se confrunta cu cresterea costurilor de productie”, a mai spus el.

Hrana pentru animale a fost, de asemenea, grav afectata. Potrivit Vanadia, productia de fan va fi redusa cu 60-70% in acest an.

Deficitul de apa ar putea avea ca rezultat faptul ca vacile vor produce mai putin lapte, mai putini urmasi si, in cazuri extreme, mai multe animale vor fi trimise la abator.

„Acest lucru nu va duce decat la inchiderea afacerilor, deoarece cheltuielile pe care le-am facut nu doar ca s-au inmultit, ci s-au cvadruplat”, spune Vanadia.

Criza climatica a afectat si producatorii agricoli.

In 2022, Italia a fost al doilea cel mai mare exportator mondial de ulei de masline, dupa Spania, potrivit Unaprol (consortiul producatorilor italieni de ulei de masline), exportand in acel an ulei de masline in valoare de 62 de milioane de euro.

Dar, in acelasi an, 30 de milioane de maslini vechi au fost inregistrati ca fiind abandonati din cauza schimbarilor climatice, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a preturilor.

Astazi, conditiile s-au inrautatit si, odata cu cresterea secetei, productia de ulei de masline este in scadere drastica.

Expertii spun ca atat criza climatica, cat si neglijenta au contribuit la aparitia secetei.

In zona rurala italiana, apa pentru culturi este stocata in rezervoare mari, dar intretinerea nu este intotdeauna adecvata.

„Am pierdut foarte multa apa”, explica profesorul Giuseppe Luigi Cirelli de la departamentul de agricultura, alimentatie si mediu de la Universitatea din Catania.

„Lipsa de interventii din ultimii 20-25 de ani a dus la o pierdere semnificativa a capacitatii rezervoarelor. Chiar si atunci cand aveam apa, in unele cazuri, nu am putut sa o distribuim, deoarece retelele de irigatii lipseau sau nu erau adecvate”, a mai spus el.

Luna trecuta, guvernul italian a alocat o suma initiala de 20 de milioane de euro pentru Sicilia, pentru a face fata starii de urgenta regionale cauzate de seceta.

Pentru Graziano Scardino, presedintele Confederatiei agricultorilor italieni din Sicilia, fondurile sunt doar varful icebergului.

„Din pacate, nu exista nimic care sa compenseze daunele cauzate agricultorilor. Daunele confirmate astazi depasesc 1 miliard de euro. Credem ca politica, dupa aceste alegeri europene, trebuie sa intervina pentru a asigura despagubiri serioase si nu doar reglementari care raman pe hartie”, spune Scardino.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: