„Fara precedent in Parlament”. Fenechiu si Alina Gorghiu incearca sa blocheze motiunea de cenzura, la fel ca PSD sustin ca semnaturile nu sunt legale

politica

Senatorii PNL au solicitat, luni, la Birourile permanente reunite, verificarea legalitatii semnaturilor de pe motiunea de cenzura depusa vineri seara, a anuntat liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu.

„Vrem sa ne asiguram ca situatia legalitatii celor peste o suta de semnaturi ale motiunii de cenzura este indeplinita. Atat si nimic mai mult. Avem niste suspiciuni si vrem sa verificam acest lucru. Daca Biroul permanent apreciaza ca observatiile noastre sunt intemeiate, poate dispune verificarea celor semnalate de noi. Vedem daca au fost respectate prevederile legale”, a afirmat, pentru Agerpres, Daniel Fenechiu.

Presedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat ca semnaturile pentru motiunea de cenzura sunt „absolut legale, perfecte, sunt semnaturi olografe”.

Solicitarea liderului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, privind verificarea semnaturilor pentru motiunea de cenzura a fost inregistrata, luni, la Parlament, potrivit vicepresedintelui Senatului Alina Gorghiu.

„Solicitam Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului ca, anterior prezentarii si comunicarii catre Guvern a motiunii de cenzura si anterior stabilirii unui calendar pentru dezbaterea motiunii de cenzura, sa dispuna verificarea prin Birourile permanente ale fiecarei camere a indeplinirii conditiilor procedurale stabilite de Constitutie si de Regulamentul activitatilor comune, pentru exercitarea acesteia de catre senatori si deputati”, se arata in cerere.

In solicitare se remarca aspecte de neregularitate cu privire la semnaturi, respectiv ca unele sunt prezentate in fotocopie, unele sunt redate cu stersaturi sau corecturi, iar mai multe nu corespund cu semnaturile acelorasi parlamentari din listele de semnaturi pentru prezenta acestora la sedintele de plen ale fiecarei camere sau la sedintele comisiilor.

„Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai motiunii nu se aflau in tara pentru a putea semna motiunea de cenzura personal, in original”, se mai arata in cerere.

In solicitare se afirma ca Birourile permanente reunite nu ar trebui sa incuviinteze prezentarea, comunicarea catre Guvern si dezbaterea unei motiuni de cenzura care nu intruneste conditiile constitutionale si regulamentare ad validitatem in privinta numarului minim de semnaturi ale initiatorilor.

„In considerarea aspectelor procedurale sesizate mai sus si neconforme cu Constitutia si cu prevederile regulamentare pentru exercitarea unei motiuni de cenzura, solicitam Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 saptamani pentru verificarea indeplinirii conditiilor ad validitatem ale motiunii de cenzura depuse de senatori si deputati USR si AUR. Solicitam verificarea numarului minim necesar de semnaturi, precum si a autenticitatii semnaturilor initiatorilor prin metoda compararii semnaturilor initiatorilor din lista de semnaturi anexata motiunii de cenzura cu semnatura acelorasi parlamentari de pe alte inscrisuri precum lista de prezenta la sedintele de plen/ plen reunit/ comisii”, se mai arata in document.

Purtatorul de cuvant al USR PLUS, Ionut Mosteanu, considera ca o contestare a semnaturilor de pe motiunea de cenzura reprezinta doar „o perdea de fum” si anunta ca acestea vor fi depuse din nou, „cu pixul pe hartie”, inaintea sedintei Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere.

„Colegii care au trimis semnaturile scanate au semnat deja si asa cum vrea echipa domnului Citu, cu pixul frumos pe hartie. Dar, in realitate si din punct de vedere legal, semnatura olografa ramane semnatura olografa. (…) Vom depune din nou aceste semnaturi, asa cu pixul pe hartie, asa cum vor dansii, inaintea BPR”, a declarat Mosteanu, la Palatul Parlamentului.

Totodata, el a subliniat ca autenticitatea unei semnaturi poate fi contestata doar de catre semnatar si a reamintit ca, in ultimul an, in contextul pandemiei de coronavirus, au fost admise de mai multe ori semnaturi olografe, trimise scanat de catre parlamentari care sustineau diverse initiative legislative.

„Vad ca echipa domnului Florin Citu contesta semnaturile parlamentarilor. Este fara precedent in Parlament acest lucru. O semnatura olografa ramane o semnatura olografa si atunci cand este scanata, sau atunci cand este pe un servetel sau pe un colt de hartie. De un an si jumatate in Parlamentul Romaniei se voteaza prin telefon, s-au votat legi importante pentru toti romanii cu un simplu apel telefonic si cu raspuns de la capatul celalalt al telefonului. Se voteaza electronic pe tableta – niste tablete in spatele carora niciodata nu stim exact cine este. De un an si ceva se admit semnaturi olografe, trimise scanat de catre parlamentari, pentru inregistrarea proiectelor de legi”, a precizat el.

Potrivit lui Mosteanu, care este si liderul grupului USR PLUS din Camera Deputatilor, printre semnaturile de pe motiunea de cenzura aproximativ 20 sunt olografe.

„Exista preluare pe suport digital a semnaturii olografe a fiecarui roman atunci cand merge la pasapoarte, la permise, la consulate, la ANAF, in multe alte momente. O semnatura olografa ramane o declaratie de vointa a semnatarului. Doar el poate contesta autenticitatea acelei semnaturi. Niciun parlamentar dintre cei care au semnat motiunea nu isi contesta semnatura. Totul este o perdea de fum prin care Florin Citu incearca sa se mai agate, cu disperare, cateva zile, de scaunul de la Palatul Victoria”, a sustinut deputatul USR PLUS.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: