„Fara precedent si inadmisibil”. Disperata Savonea cauta noi cai sa o atace pe Ana Birchall

news

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut, sambata, declasificarea Raportului MCV pe anul 2019, pentru ca toti membrii Consiliului sa poata avea acces la document, si prelungirea cu o saptamana a termenului de formulare a observatiilor.

CSM precizeaza intr-un comunicat de presa ca vineri, la ora 20:16, a fost transmisa presedintelui si vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, de catre Ministerul Justitiei, prin intermediul corespondentei electronice, solicitarea ca pana sambata, ora 12:00, „un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat sa participe la sediul ministerului la intalnirea organizata in scopul dezbaterii Raportului MCV pentru anul 2019”.

CSM precizeaza ca Ministerul Justitiei a informat, prin aceeasi corespondenta, ca raportul are regimul unui document clasificat si poate fi consultat numai la sediul ministerului, iar participantii la intalnirea organizata trebuie sa fie autorizati pentru a avea acces la informatii clasificate.

„Precizam ca este fara precedent si inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constitutionale ale Consiliului ca Raportul MCV sa poata fi consultat de catre membri in regimul unui document clasificat si intr-o perioada atat de scurta, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitarii atributiilor de catre membrii care nu au acces la informatii clasificate. Clasificarea Raportului MCV in regimul unui document secret, desi acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce catre presupunerea rezonabila ca acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor conditiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, acordarea unui termen de cateva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului in vederea participarii la dezbaterea Raportului MCV, cunoscute fiind prevederile legale ce stabilesc modul de intrunire al membrilor Consiliului si cvorumul necesar desfasurarii lucrarilor, reprezinta in fapt „o modalitate de lucru prin care se urmareste excluderea Consiliului din procedura formularii observatiilor cu privire la concluziile raportului si naste o legitima ingrijorare cu privire la modalitatea de abordare, analiza si gestionarea a celorlalte aspecte esentiale pentru functionarea justitiei utilizata de Ministerul Justitiei”.

CSM mentioneaza ca intotdeauna si-a indeplinit atributiile ce ii revin in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare, sens in care „a dat de fiecare data dovada de implicare prin contributii periodice la raportarile nationale privind progresele efectuate si a participat la toate reuniunile organizate fie cu ocazia Misiunilor de evaluare ale CE, fie in cadrul Comisiei MCV sau la orice alte discutii pe aceste teme de interes major”.

„Consiliul Superior al Magistraturii solicita, in mod public, transmiterea prin intermediul Ministerului Justitiei, in calitate de punct de contact in cadrul MCV, a solicitarii de prelungire a termenului acordat la o saptamana si declasificarea documentului pentru garantarea accesului la informatie al tuturor membrilor Consiliului, in vederea formularii observatiilor solicitate in acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru Romania si Bulgaria emisa in anul 2006”, se mai precizeaza in comunicat.

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a anuntat marti ca Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare va fi prezentat public la inceputul saptamanii viitoare.

„Raportul MCV o sa iasa la inceputul saptamanii viitoare. Din informatiile mele, probabil o sa ni se transmita pe caile diplomatice spre sfarsitul saptamanii si la inceputul saptamanii viitoare o sa fie facut public. Fiecare institutie ne asumam in dreptul nostru ceea ce facem si nu facem pentru bunul mers al justitiei”, a declarat Birchall, la CSM.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: