Fatada bazilicii San Marco din Venetia, manjita cu noroi si Nesquik de activistii pentru mediu – VIDEO

externe

activisti, mediu, Venetia, San Marco, nesquik, noroi, fatada

Activistii gruparii Ultima Generazione au turnat joi noroi si lapte cu ciocolata pe fatada Bazilicii Sfantul Marcu din Venetia, in cel mai recent protest impotriva schimbarilor climatice, ceea ce a atras o reactie ferma din partea primarului orasului din laguna.

Politia i-a retinut rapid pe cei sase activisti. Nu s-a precizat daca in urma neobisnuitului protest bazilica bizantina veche de sute de ani si un simbol al Venetiei, a suferit daune permanente.

Potrivit agentiei italiene ANSA, activistii Ultima Generazione cer un „fond de reparatii” de 20 de miliarde de euro spre a-i compensa pe cetatenii italieni pentru daunele cauzate de schimbarile climatice. Ei au citat amenintarea reprezentata de cresterea nivelului marii asupra Venetiei, precum si de alunecarile de teren care au facut ravagii recent in unele comunitati italiene.

Ei au declarat ca lichidul turnat pe fatada si coloanele bazilicii era un amestec de noroi si Nesquik.

Primarul Venetiei, Luigi Brugnaro, a condamnat protestul ca fiind un act de vandalism „rusinos si grav”. Desi a recunoscut dreptul activistilor de a protesta, el a spus ca acestia trebuie „sa respecte legea si patrimoniul nostru cultural si religios”.

Activistii au citat apelul Papei Francisc de a proteja mediul inconjurator. Tribunalul Vaticanului a condamnat recent doi activisti de la Ultima Generazione si le-a ordonat sa plateasca peste 28.000 de euro drept despagubiri, dupa ce si-au lipit mainile de soclul unei statui antice din Muzeele Vaticanului pentru a atrage atentia asupra cauzei lor.

Alte proteste recente au implicat activisti care au blocat traficul pe autostrazi in diferite parti ale Italiei si si-au lipit mainile cu superglue de sticla de protectie a unei picturi de Botticelli din Galeria Uffizi de la Florenta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: