externe

Fatarnicia lui Putin: ”Nu am decis daca voi candida sau nu la alegeri in 2024”. Putin a schimbat Constitutia pentru a putea candida pana in 2030

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi ca deocamdata nu a decis daca va candida sau nu din nou pentru functia suprema in Federatia Rusa in 2024, la finalul actualului mandat, si ca este prematur sa discute despre acest subiect, transmite Reuters, citata de Agerpres.

”Nu am decis daca voi candida sau nu la alegeri in 2024”, a declarat Putin in conferinta sa de presa anuala transmisa in direct de posturile de televiziune ruse.

In cursul acestui an, Rusia a finalizat o reforma constitutionala care, printre altele, ii va permite sa candideze pentru inca doua mandate de cate sase ani in functia de presedinte, ceea ce ar insemna pana in anul 2036.

Liderul rus, in varsta de 68 de ani, aflat la putere de doua decenii fie ca presedinte, fie ca prim-ministru, urma sa se retraga in 2024, la incheierea celui de-al doilea mandat prezidential consecutiv, al patrulea al sau in total.

Reforma constitutionala din Rusia a facut obiectul unui referendum in vara acestui an. Consultarea populara, prevazuta initial pentru 22 aprilie, a fost insa amanata din cauza epidemiei de COVID-19. Pentru a evita o afluenta prea mare in sectiile de vot fara a afecta participarea, el s-a desfasurat o saptamana, de pe 25 iunie pana pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat a fost cel care ii acorda lui Vladimir Putin posibilitatea de a ramane la Kremlin doua mandate in plus, pana in 2036.

Alte revizuiri au consolidat prerogativele prezidentiale, cum sunt numirile si destituirile de judecatori. La aceasta se adauga o indexare a pensiilor, „credinta in Dumnezeu” inscrisa in Constitutie, la fel si casatoria ca institutie heterosexuala.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Diana Sosoaca se teme ca va fi furata la vot si ameninta cu dosare penale: „Luati labele de pe voturile romanilor!”

Senatoarea SOS Diana Sosoaca i-a avertizat pe cei care vor sa fraudeze alegerile locale si…

13 minute ago

Dupa caldura, in Apuseni a revenit zapada

In zona Muntilor Apuseni a revenit ninsoarea. In doar cateva zeci de minute, la Scarita-Belioara…

25 de minute ago

Guvernul olandez nu mai are incredere in Meta. Riscurile de securitate ar putea duce la interzicerea Facebook pentru ministerele din Tarile de Jos

Facebook ar putea sa fie interzis pentru guvernul olandez, din cauza riscurilor de confidentialitate ale…

27 de minute ago

Emil Boc vrea doar interviuri cu intrebari regizate. Ce a patit o jurnalista Euronews: „Iese, tranteste usa salii de sticla si pleaca”

Dana Cotovanu, jurnalista la Euronews Romania, relateaza o situatie revoltatoare in legatura cu primarul Clujului,…

48 de minute ago

Actiuni de intimidare ale Chinei in jurul Taiwanului. Avioane militare chineze „patruleaza” in jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate in jurul Insulei Taiwan incepand cu ora…

2 ore ago

Sibiu: Client cu masina de zeci de mii de euro, surprins de camerele de supraveghere cum fura dintr-o cofetarie

Dupa ce a instalat camere de supraveghere in locatiile sale, proprietarul unui lant de cofetarii…

43 de minute ago