politica

Felix intra in panica. Ministrul Justitiei accelereaza recuperarea prejudiciilor produse prin infractiuni. Mogulul este inca dator statului cu 51 de milioane de euro

Ministerul Justitiei a lansat joi Strategia Nationala privind recuperarea creantelor provenite din infractiuni, care are ca obiectiv cresterea eficientei Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) in recuperarea si valorificarea bunurilor rezultate din savarsirea faptelor penale.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a recunoscut in cadrul unei conferinte de presa ca situatia recuperarii prejudiciilor nu este una „extraordinara” in acest moment.

„Este o promisiune pe care am facut-o in urma cu cateva luni. Ca Guvern, am spus de la inceput ca pentru noi o parte importanta a justitiei se refera la recuperarea prejudiciilor si valorificarea bunurilor rezultate din infractiuni. Este nevoie de aceasta Strategie, pentru ca trebuie sa stim unde ne gasim si unde vrem sa ajungem.

Trebuie sa recunoastem ca situatia nu este extraordinara in privinta recuperarii prejudiciilor si avem foarte multe de facut in acest sens. Suntem in situatia in care avem bunuri mobile indisponibilizate, pe care nu avem unde sa le depozitam. In aceasta strategie se vine cu masuri legate de investitii. Avem investitii si de la bugetul de stat, avem si solicitari in cadrul PNRR, vor fi accesate si fonduri nerambursabile. O alta chestiune din strategie se refera la modificari legislative cu care vom veni in Parlament in toamna acestui an”, a spus Stelian Ion, citat de Agerpres.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Mihai Pasca a subliniat faptul ca ANABI este punctul central al acestei Strategii, institutie care trebuie sa fie implicata inca din fazele incipiente ale investigatiilor penale.

„Vorbim de valorificarea anticipata a unor bunuri indisponibilizate, care au un grad de perisabilitate sau a caror valoare scade in timp. Vorbim de implicarea ANABI in fazele incipiente ale investigatiilor, pentru ca, in cadrul echipelor comune de ancheta, ANABI poate sa isi aduca aportul pentru a scadea timpul si sansele persoanelor cercetate sa isi ascunda si pune la adapost bunurile care provin din infractiuni.

Este important ca ANABI sa aiba acces imediat la informatii, pentru a putea fi luate masuri asiguratorii. Vorbim despre o abordare integrata, cu echipe formate din specialisti din mai multe institutii cu atributii de identificare, indisponibilizare, preluare, expertizare, administrare si, in final, valorificare.

Activitatea ANABI trebuie sa fie eficienta. Nu ne intereseaza sa se implice in situatii de administrare a unor bunuri ale caror costuri pot fi mai mari decat ceea ce se recupereaza in final. Aceasta va fi una din cheile acestei Strategii – eficientizare”, a explicat Mihai Pasca.

La randul sau, directorul general al ANABI, Cornel Virgiliu Calinescu, a declarat ca este nevoie sa fie facute investitii in Justitie, care nu a beneficiat in ultimii 30 de ani de o infrastructura adecvata pentru a fi eficienta in recuperarea prejudiciilor.

Citeste si: Hotia lui Dan Voiculescu, evidentiata de Ana Birchall. Ar trebui 28.393 de ani ca statul sa recupereze ce a furat Felix daca nu se schimba legile

In luna ianuarie a fost lansata o petitie online prin care se solicita recuperarea grabnica a celor 51 de milioane de euro pe care Dan Voiculescu ii datoreaza in continuare statului roman.

„Noi, semnatarii acestei petitii, va solicitam sa eficientizati sistemul de recuperare a banilor proveniti din infractiuni. Sunt sute de milioane de euro nerecuperate din decizii definitive ale instantelor. Solicitam sa fie infiintat un singur serviciu de recuperare a banilor, in subordinea Ministerului Justitiei, nu a Fiscului.

Din cauza lipsei unei strategii privind recuperarea prejudiciilor, bunurile condamnatilor nu sunt valorificate la timp sau nu ajung sa fie niciodata vandute. Fiecare institutie implicata in procesul de recuperare a banilor da vina pe cealalta.

In prezent, de recuperare se ocupa doua autoritati: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), dupa ce procurorii pun sechestre pe averi, iar judecatorii dau condamnari definitive.

In forma actuala, condamnatii merg la inchisoare, dar raman cu milioanele de euro in conturi.

Doar in anul 2018 suma confiscata prin decizii judecatoresti a fost de peste 400 de milioane de euro. Cu acesti bani s-ar fi putut construi 16 spitale. Dar ei au ramas in buzunarele infractorilor.

Peste 30.000 de membri Declic le-au cerut, in 2019, candidatilor la presedintie sa isi asume ca vor face o prioritate din problema recuperarii prejudiciilor.

Presedintele Klaus Iohannis si-a asumat, in campania electorala, ca recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate in noul sau mandat, dar pana acum nu a intreprins niciun demers in acest sens.

In acest moment, institutiile statului fac ping-pong cu hotararile judecatoresti de confiscare. O institutie constata, alta trebuie sa evalueze si sa puna in executare. Si asa, zeci de miliarde de euro raman in buzunarele condamnatilor de lux, in timp ce mii de copii inca merg la scoli cu toalete in curte.

Un exemplu scandalos este cazul lui Dan Voiculescu. A fost eliberat dupa confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60. Ca sa recupereze restul banilor, ANAF ii opreste lunar 700 de lei din pensie.

Doar daca ne adunam in numar suficient de mare putem aduce subiectul recuperarii prejudiciurilor in actualitate?”, arata semnatarii petitiei.

Astfel, statul ar urma sa-si recupereze banii de la Voiculescu in 28.393 de ani.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Dorel Visan, prezent la Moscova dupa ce l-a laudat pe Putin: „Trebuie o noua dictatura, asa ca a domnului Putin”

Actorul Dorel Visan se afla in aceste zile la Moscova, in calitate de invitat la…

1 minut ago

Ciolacu a decretat: „Adevarul a iesit la iveala, Gabriela Firea nu a avut nicio treaba cu azilele groazei. A fost un scandal clocit”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sambata, ca Gabriela Firea "n-a avut nicio treaba cu azilele…

30 de minute ago

Emil Boc vrea doar interviuri cu intrebari regizate. Ce a patit o jurnalista Euronews: „Iese, tranteste usa salii de sticla si pleaca”

Dana Cotovanu, jurnalista la Euronews Romania, relateaza o situatie revoltatoare in legatura cu primarul Clujului,…

4 ore ago

PSD-istii anunta razboi. Baron local: „Astazi ne-am luat hainele de razboinici, Romania va avea un presedinte sustinut de PSD”

Presedintele CJ Arges, Ion Minzina (PSD, fost PRM), a anuntat sambata ca "Romania va avea…

2 ore ago

Tarile NATO vor trimite noi sisteme de aparare antiaeriene Patriot in Ucraina. Cine nu are arme va furniza sprijin financiar

Statele NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de aparare…

2 ore ago