Femeia care a pus mana pe pusca pentru a lupta cu talibanii. Este guvernator in Afganistan si refuza sa cedeze: „Nu mi-e frica”

externe

Publicatia britanica The Guardian scrie despre curajul uneia dintre cele trei femei guvernator din Afganistan, care nu se da inapoi sa puna mana pe pusca pentru a lupta contra talibanilor. Talibanii sunt in plina ofensiva, dupa retragerea trupelor NATO si ale SUA, cucerind in fiecare zi noi provincii si orase.

Este dimineata devreme in Charkint, in nordul provinciei Balkh din Afganistan, dar o intalnire cu guvernatorul este deja in plina desfasurare pentru a evalua de urgenta siguranta celor 30.000 de persoane pe care le reprezinta. Salima Mazari este in functie de putin peste trei ani si, pentru ea, lupta impotriva talibanilor nu este o noutate. Din iulie se intalneste zilnic cu comandantii fortelor sale de securitate, in timp ce atacurile militantilor islamisti se intensifica in intreaga tara.

Fiind una dintre cele doar trei femei guvernator de district din Afganistan, Mazari a atras atentia prin simplul fapt ca este o femeie la conducere. Ceea ce o diferentiaza pe femeia de 40 de ani, in special pe fondul valului recent de violente talibane, este conducerea sa militara practica. „Uneori sunt in biroul din Charkint, iar alteori trebuie sa iau o arma si sa ma alatur luptei”, spune ea.

Slujba ei inseamna nu numai gestionarea birocratiei zilnice, ci si organizarea operatiunilor militare. „Daca nu luptam acum impotriva ideologiilor extremiste si a grupurilor care ni le impun, ne vom pierde sansa de a le invinge. Ei vor reusi. Vor spala creierul societatii pentru ca aceasta sa le accepte agenda”, avertizeaza ea.

Mazari s-a nascut in Iran in 1980, dupa ce familia ei a fugit din cauza razboiului sovietic din Afganistan. Dupa ce a absolvit universitatea din Teheran, a detinut diferite functii in universitati si la Organizatia Internationala pentru Migratie, inainte de a decide sa se indrepte spre tara pe care parintii ei au parasit-o cu zeci de ani in urma. „Cel mai dureros lucru in a fi refugiat este ca nu simti ca apartii unei tari”, spune ea. „Niciun loc nu este tara ta”.

In 2018, ea a aflat ca exista un post vacant pentru functia de guvernator de district in Charkint, „patria mea ancestrala”, asa cum o descrie Mazari. Incurajata de colegi si membri ai familiei, ea a aplicat pentru acest post.

Avand in vedere experienta si calificarile sale, ea s-a numarat printre candidatii principali. Determinarea sa de a lucra pentru oamenii din districtul sau a facut ca in scurt timp sa fie numita. „Initial, am fost ingrijorata ca, in calitate de femeie guvernator, as putea fi discriminata, dar oamenii m-au surprins”, spune ea. „In ziua in care am fost primita oficial in Charkint in calitate de guvernator de district, am fost coplesita de sprijin.”

Putine femei ies din casa lor aici fara un hijab sau o burqa completa sau fara un tutore masculin. Asumarea rolului de guvernator de district nu a fost o treaba simpla, iar ea s-a trezit curand conducand lupte la care nu se astepta.

„Ne lipsesc facilitatile de baza, cum ar fi accesul la asistenta medicala. Pentru a gestiona securitatea, ar trebui sa avem cel putin sapte masini de politie, doua Humvee echipate cu armament usor si greu. Cu toate acestea, avem mult mai putine resurse, chiar daca le-am solicitat de multe ori guvernului central. Rugamintile mele au ramas neauzite”, spune ea.

Pe baza datelor furnizate de biroul de guvernare al districtului afgan, Charkint a avut candva o populatie de peste 200.000 de persoane, dar razboiul si saracia care a rezultat au stramutat un numar urias de oameni. Mazari afirma ca Charkint este considerat un district de gradul doi, iar sarcina ei este cu atat mai dificila cu cat lupta impotriva coruptiei din cadrul birocratiei afgane.

In urma cu doi ani, Mazari a infiintat o comisie de securitate care recruteaza afgani in militii locale pentru a apara districtul. „Ii invit pe oamenii din toate partile districtului la biroul meu si le cer parerea cu privire la imbunatatirea situatiei din Charkint. Acest lucru i-a facut pe locuitorii din Charkint sa se implice si sa se investeasca mai mult si le-a redat increderea in autoritatea guvernamentala”, spune ea.

Stilul ei de conducere a fost de folos pana acum, in timp ce noi violente talibane au cuprins tara. „Ne-am confruntat cu atacurile talibanilor mai mult timp decat recenta crestere a violentei si am reusit sa ii tinem departe de Charkint”, spune ea, cu o mandrie evidenta. Mazari si-a stationat trupele la periferia orasului Charkint, in speranta ca militantii nu vor reusi sa le sparga apararea.

Charkint este singurul district din Afganistan aflat sub conducerea unei femei pe care niciun grup terorist nu a reusit sa il ocupe pana acum. Insa Mazari este constienta ca situatia se inrautateste rapid si este ingrijorata pentru oamenii ei. In ultima saptamana, talibanii au cucerit o serie de provincii si capitale din nord, iar luptele au facut ravagii in provincia Balkh.

Anul trecut, Mazari a negociat cu succes predarea a peste 100 de luptatori talibani din regiunea sa. Dar astfel de negocieri nu sunt intotdeauna un succes, spune ea.

„In mai multe randuri, am trimis un comitet in numele poporului nostru pentru a negocia cu talibanii. Am avut peste 10 intalniri pentru a le cere sa protejeze vietile, recoltele si proprietatile oamenilor. Oamenii nostri sunt fermieri si depind de recolta lor pentru a se intretine in lunile de iarna. Dar au respins de fiecare data cererea oamenilor de a ajunge la un acord”, spune ea.

Reputatia tot mai mare a lui Mazari ca o femeie puternica care se opune brutalitatii talibanilor i-a pus viata in pericol. Ea a supravietuit mai multor ambuscade ale talibanilor, precum si unor mine plantate de militanti pentru a o viza. „Dar nu mi-e frica”, spune ea. „Cred in statul de drept in Afganistan”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: