Femeie curajoasa, catre ocupantii rusi: „De ce va filmez? Va fi postat pe YouTube si va fi folosit intr-o zi la Tribunalul de la Haga”

externe

O femeie din Ucraina le-a spus separatistilor rusi, veniti sa ii inroleze fiul pentru a lupta impotruva ucrainenilor, ca ii filmeaza entru ca inregistrarea sa poata fi folosita la Tribunalul de la Haga in cazul unui proces pentru crime de razboi.

„Separatistii (din estul Ucrainei – n.red.) au venit sa-l recruteze pe fiul acestei femei pentru a lupta impotriva Ucrainei. Ea raspunde ‘nu este aici, este cu sotia lui (probabil intr-o zona controlata de ucraineni)’.

– De ce filmati?

– Va fi postat pe YouTube si va fi folosit intr-o zi la Tribunalul de la Haga”, este dialogul dintre o femeie si reprezentantii separatistilor rusi.

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat luni seara ca a inregistrat peste 7.000 de semnalari despre presupuse crime de razboi comise de fortele ruse in regiunea Kiev, informeaza dpa.

Cele mai multe victime sunt semnalate la Borodianka, la nord-vest de Kiev, a specificat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, citata de agentia de presa ucraineana Unian.

Biroul procurorului general a declansat deja investigarea unor presupuse crime de razboi comise la Irpin, Bucea si Vorsel.

Imagini cu civili neinarmati zacand fara viata pe strazi in mica localitate Bucea dupa retragerea trupelor ruse fac de cateva zile inconjurul lumii. Trupele ruse au controlat zona timp de saptamani, aminteste dpa.

Ucraina, impreuna cu mai multe tari, sustine ca masacrul a fost comis de soldatii rusi.

In replica, Moscova declara ca nu are nimic de a face cu aceste asasinate si califica imaginile drept un „fals”.

Ministrul de interne ucrainean Denis Monastirski s-a angajat sa efectueze o examinare rapida si documentata a atrocitatilor de la Bucea.

„De indata ce podurile pe care rusii le-au aruncat in aer in timpul retragerii lor vor fi reparate, expertii vor avea acces” pe teren, a declarat el pentru cotidianul german Tagesspiegel in remarci publicate marti.

Comitetul International al Crucii Rosii este deja implicat in colectarea probelor, a spus ministrul, adaugand ca alti experti internationali se vor alatura in curand anchetei.

Comentarii: