Femeie soldat in transeele din estul Ucrainei, in asteptarea rusilor: „Suntem pregatiti”. Reportaj BBC

externe

Liniile frontului din estul Ucrainei sunt pline de zapada, iar artileria mare este in mare parte tacuta. Dar lunetisti sunt ascunsi in acest pustiu alb de iarna. Trupele ucrainene care uita sa stea jos in transeele lor in stilul Primului Razboi Mondial risca un glont in cap, arata BBC intr-un reportaj din transeele din estul Ucrainei.

Conflictul de aici este inghetat din 2014, cand separatistii, sustinuti de Moscova, au cucerit parti din regiunea Donbas. Cel putin 13.000 de persoane au fost ucise, atat combatanti, cat si civili. Acum, liderii occidentali avertizeaza cu privire la ceva mult mai rau – o invazie rusa la scara larga a Ucrainei. Daca aceasta va avea loc, frontul estic ar fi un loc usor de inceput, rebelii pro-rusi de aici deschizand calea.

Maria a incercat sa nu se streseze in legatura cu toate acestea. Soldatul ucrainean in varsta de 26 de ani, vorbareata si subtirica, se afla in transee, inarmata cu un Kalasnikov si cu o manichiura perfecta. Ea face parte din brigada 56 de infanterie din Ucraina. Armata a cerut BBC sa ii mentioneze doar prenumele, pentru a preveni trollingul pe retelele de socializare.

„Incerc sa evit politica si sa nu ma uit la televizor, incerc sa nu ma ingrijorez prea mult”, a spus Maria. „Dar noi suntem pregatiti. Am avut o multime de antrenamente. Inteleg ca nu va fi ca un exercitiu de antrenament, va fi greu pentru toata lumea. Dar moralul nostru este ridicat si ne mentinem pozitia”.

Maria are o multime de frati. Doi au servit in garda nationala a Ucrainei. Fratele ei mai mic va merge in curand pe linia frontului, ca mitralior de tancuri. Acasa, parintii ei pensionari au grija de fiul ei de patru ani.

„A fost foarte greu sa il parasesc”, a spus ea. „Dar inca de la varsta de sase ani visul meu a fost sa ma inrolez in armata. Nu m-am gandit ca voi ajunge pe linia frontului, dar nu regret ca ma aflu aici.” In apropiere, unul dintre fratii ei de arme taia lemne cu un topor. Frigul este o amenintare constanta, la fel ca si separatistii aflati la aproximativ un kilometru distanta.

Maria a mers printr-un labirint de tuneluri pana la casa ei de pe front, o cusca sub pamant. Desene viu colorate facute de copii erau lipite pe peretii de noroi. „Acestea vin de la diferite scoli, ca multumire”, a spus ea. „Ne ajuta sa ne ridicam moralul”.

Razboiul Mariei se refera la viitorul patriei sale, dar s-ar putea sa fie mult mai mult in joc decat soarta Ucrainei. Rusia traseaza liniile de lupta intr-un nou razboi rece. In joc este acum forma viitoare a NATO si ordinea de securitate stabilita in Europa.

Presedintele SUA, Joe Biden, a avertizat asupra unei „posibilitati clare” ca Rusia sa invadeze in februarie si, prin aceasta, sa „schimbe lumea”. Premierul britanic, Boris Johnson, a invocat ororile din Cecenia si Bosnia. Dar ingrijorarea internationala in crestere este in contradictie cu ceea ce se aude de la unii ucraineni.

„Nu cred ca rusii vor veni”, a declarat un asistent social din est, care nu a dorit sa ii fie folosit numele. „Imi cred ochii si urechile. De fapt, este mai liniste aici acum decat luna trecuta. Acesta este doar un razboi informational”. Acest refren de „nimic de vazut aici” este reluat in mod regulat de presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Dar unii de aici se tem. „De fiecare data cand aud un zgomot, inima imi bate cu putere”, a declarat Ludmilla Momot, o strabunica de 64 de ani. Momot stie prea bine ce pot face Moscova si aliatii sai. Casa ei de 30 de ani, din satul Nevilske, a fost distrusa in noiembrie anul trecut de bombardamentele separatistilor. Ea s-a intors in Nevilske, acum un oras fantoma, pentru a arata ruinele celor de la BBC.

„Aceasta este o rana care va dura pentru tot restul vietii mele”, a spus ea printre lacrimi, uitandu-se la gaura deschisa in locul in care se afla usa de la intrare. „A trebuit sa ma tarasc peste daramaturi in camasa de noapte. Aveam picioarele insangerate. Este al optulea an de razboi, cat timp mai poate continua suferinta noastra?”.

Jocul final al lui Vladimir Putin ramane neclar. Liderul rus a masat aproximativ 100.000 de soldati de-a lungul granitei ucrainene – poate doar pentru a forta concesii din partea NATO, poate pentru a organiza o invazie si a pune stapanire pe o alta bucata de tara.

Un scenariu posibil este o incursiune limitata, cu forte trimise doar in estul Ucrainei. Kremlinul ar incerca probabil sa le prezinte ca „pacificatori”, protejand detinatorii de pasapoarte rusesti. Moscova a fost ocupata cu eliberarea a sute de mii de pasapoarte in teritoriile detinute de separatisti.

Trupele ucrainene insista asupra faptului ca, daca vin rusii, nu va fi la fel de usor ca anexarea peninsulei Crimeea in 2014. „Suntem mai bine pregatiti de data aceasta”, a declarat Aliona, o femeie  soldat stationat in est. „Ma indoiesc ca rusii vor invada. Ei vor sa creeze panica si sa o foloseasca ca parghie”, a spus ea.

Chiar daca nu va avea loc o invazie terestra – si Moscova insista ca nu va avea loc – daunele au fost deja facute. Numeroasele voci internationale cu privire la o posibila invazie destabilizeaza aceasta vasta natiune cu aspect occidental.

Presedintele Putin a obtinut deja o victorie, fara sa traga un foc de arma, slabind statul vecin pe care il ravneste si fortand comunitatea internationala sa cantareasca fiecare cuvant al sau.

Dar multi lideri occidentali se tem ca nu se va multumi cu atat, incheie BBC.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: