Femeile despre care Putin nu vrea sa se vorbeasca. Mamele soldatilor de pe front sunt o „nuca” foarte tare pentru Kremlin

externe

Sotiile si mamele ruse doresc raspunsuri despre mobilizarea trupelor Kremlinului in Ucraina, dar au fost intampinate cu tacere. Vladimir Putin a transmis o unda de putere si incredere, joi, in timpul primei sale audiente-maraton cu publicul si presa ruse de la lansarea razboiului impotriva Ucrainei. Acest fapt nu este deloc surprinzator, avand in vedere ca evenimentul a fost dintotdeauna un instrument de propaganda pentru Kremlin, pentru a-si comunica propria agenda prin intrebari atent verificate inainte, conform Politico.

Cu toate acestea, mai graitoare au ramas totusi subiectele care nu au primit timp de antena. Anul acesta, printre cele mai flagrante omisiuni, in afara de situatia adversarului presedintelui rus, Alexei Navalnii, „disparut”, a fost miscarea de protest a femeilor din Rusia. In ultimele saptamani, mai ales mesajele grupului de sotii si mame ale celor care au fost mobilizati pentru razboiul Rusiei in Ucraina, a dominat retelele de socializare.

Mesajul mamelor, distribuit online intr-o multitudine de manifeste si videoclipuri dar si in mitinguri izolate, este clar: doresc vesti despre cei dragi si ca acestia sa fie eliberati din serviciul militar.

Aceasta este aproape singura expresie colectiva a disidentei care mai poate fi gasita in Rusia de astazi, unde cei care critica Kremlinul sunt fie inchisi, fie fortati la clandestinitate ori exil.

In mod esential, grupul apartine asa-numitului „lagar patriotic” al Rusiei si nu se opune razboiului in sine, ci critica modul in care acesta e gestionat (la fel cum declara seful mercenarilor Wagner, Evgeni Prigojin, inainte sa fie aruncat in aer).

Criticile si tensiunile mocnesc in Rusia

Dupa ce saptamana trecuta si-a anuntat candidatura pentru al cincilea mandat de  presedinte la alegerile din martie, grupul mamelor soldatilor rusi pun degetul pe problemele cu care Vladimir Putin se va confrunta.

De cand presedintele Rusiei a declansat „campania de mobilizare partiala”, in septembrie 2022, recrutarea de civili pentru razboiul Rusiei cu Ucraina a ramas un „paratrasnet” al tensiunilor care mocnesc in societate.

Pe masura ce zeci de mii de oameni au fost mobilizati haotic, un val de critici din interior a descris armata Rusiei ca fiind nepregatita, ceea ce a dus la macelarirea soldatilor pe linia frontului. Desigur, printre cei mai vocali critici ai lui Putin si responsabililor militari, s-au numarat sotiile si mamele celor trimisi la lupta.

Intr-o incercare aparenta de a ridica moralul societatii la nivel patriotic, Putin a invitat, in noiembrie anul trecut, un grup de cateva mame, dintre care unele si-au pierdut fii in razboi, la un „ceai” intr-un eveniment televizat. Insa activistii rusi au denuntat intalnirea ca fiind una falsa, aranjata. Putin i-a spus atunci unei mame ca sacrificiul fiului ei a avut un scop si ca „nu a murit degeaba”, in timp ce altii, dintre cei nemobilizati, a spus el, iata ar muri doar de alcoolism.

In lunile care au urmat, indignarea publica a devenit mai putin vizibila pe masura ce campania de mobilizare a incetinit.

Dar, in spatele scenei, insa, mobilizarea a continuat sa ocupe mintile multor rusi, Kremlinul primind anul acesta nu mai putin de 24.000 de plangeri pe aceasta tema, potrivit publicatiei de investigatii, de limba rusa, „Povesti importante”.

O oportunitate ratata, deocamdata, de Putin

Dupa ce campania de mobilizare a depasit un an, iar cei care au fost trimisi la lupta inca nu s-au intors acasa, preocuparile familiilor ies din nou la suprafata sub forma unor noi miscari. Joi, era de asteptat ca presedintele rus sa foloseasca intrebarile si raspunsurile ca o oportunitate de a oferi grupului de mame un rol, raspunzandu-le intr-un „dialog” mai ales dupa ce grupul a distribuit online capturi de ecran cu intrebarile pe care le-au trimis inainte de aparitia sa maraton televizata.

Intr-o interventie pentru POLITICO, Abbas Galiamov, un fost scriitor de discursuri pentru Putin, care acum este analist politic independent, a spus ca oportunitatea pentru Putin de a se adresa acestor femei ar fi fost un potential „dar pentru Kremlin.”

„Putin ar fi putut sa se alature femeilor si chiar s-ar fi putut folosi pentru a lansa o campanie de propaganda pre-electorala cu imaginea unor barbati fericiti care se intorc acasa la sotiile lor fericite cu premii pe piept si buzunarele pline de bani”, a spus Galiamov. Dar nu a facut-o.

Putin a abordat doar in mod indirect plangerile femeilor cand a fost intrebat despre posibilitatea unei a doua campanii de mobilizare spunand ca  „astazi” nu era nevoie de asa ceva.

El a afirmat ca cei 244.000 de oameni mobilizati in prezent in prima linie „lupta minunat” si ca, impreuna cu cei 1.500 de noi voluntari care se inscriu in armata in fiecare zi, nu lipsesc recrutii, iar fortele armate ale Rusiei vor avea aproximativ jumatate de million de oameni pana la sfarsitul acestui an.

Laudandu-se cu rezistenta economica si militara a Rusiei, Putin a mai spus ca nu va exista pace cu Ucraina pana cand Rusia nu isi va atinge obiectivele de „demilitarizare” si „denazificare”.

Dar, la fel ca in februarie 2022, cand a folosit pentru prima data acesti termeni intr-un discurs care justifica invazia la scara larga, rusii nu inteleg prea multe din ceea ce implica de fapt aceste obiective.

Intre timp, subiectul rotatiei trupelor, care ar permite celor mobilizati anul trecut sa vina acasa, a fost complet ignorat. „Atitudinea Kremlinului fata de problema este: nu exista”, a spus si Tatiana Stanovaia, fondatoarea agentiei de consultanta politica R .Politik.

„Un scuipat in sufletele” femeilor

Cum era de asteptat, lipsa de raspuns a fost intampinata cu furie in randul femeilor. „Momentul pe care il asteptam, ca presedintele sa spuna ceva, a trecut”, a scris Maria Andreieva, un membru activ al unui grup Telegram numit “Drumul spre casa”. „Este evident ca suntem ignorati in mod deliberat. Este un sabotaj de la nivel inalt.”

O alta femeie a descris tacerea lui Putin ca un „scuipat in sufletele a sute, mii” de femei. „Parca nu am exista”, a spus o alta pe YouTube. „Cat timp mai poti continua sa ne batjocoresti pe noi si pe familiile noastre?”

Galiamov e de parere ca Kremlinul ar putea totusi inca incerca sa isi apropie aceste femei in preajma alegerilor din martie, pentru un efect propagandistic maxim. Dar el a adaugat ca o asteptare prea mare ar fi o strategie riscanta, mentionand ca limbajul femeilor devine din ce in ce mai politizat si ca protestul lor pateaza aspectul consensului social in jurul razboiului.

La fel ca si alti analisti independenti, Galiamov crede ca raspunsul lui Putin legat de o a doua campanie de mobilizare a lasat usa larg deschisa pentru o schimbare de curs dupa alegeri. „Practic a lasat sa se inteleaga ca asta depinde de moment. Momentan nu este nevoie. Dar maine ar putea fi nevoie.”

Deocamdata, Putin pare sa parieze pe faptul ca nemultumirile femeilor nu se vor raspandi intr-o miscare de protest mai mare. Dar unele dintre membrele grupului au declarat ca au primit vizite ale politiei acasa si au fost amenintate cu persecutii legale. O atitudine prea dura impotriva acestor femei – in mod traditional coloana vertebrala a electoratului lui Putin – ar putea fi o alegere teribila, chiar si pentru Kremlin, crede Politico.

(Foto: „Mothers of Russia”, AFP)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: