Femeile pot mirosi daca un barbat este singur, pentru ca acesta emana un miros diferit si mai puternic – Frontiers in Psychology

life

Femeile pot mirosi daca un barbat este singur, pentru ca acestea emana un miros diferit – si mai puternic – decat barbatii care au o relatie, potrivit unui studiu publicat de revista Frontiers in Psychology.

Cercetarile anterioare au aratat ca barbatii singuri tind sa aiba niveluri de testosteron mai ridicate din cauza competitiei sexuale, comparativ cu barbatii care au partenere. Mentinerea legaturii poate fi realizata de un nivel scazut de testosteron, ceea ce ar putea fi motivul pentru care nivelurile hormonului sexual tind sa scada la barbatii care sunt deja intr-o relatie.

Pentru a investiga, cercetatorii au echipat 91 de barbati, 46 de barbati singuri si 45 de barbati cu partenere, cu un tricou alb simplu si l-au instruit pe fiecare participant sa poarte tricoul timp de o zi. Barbatii au fost, de asemenea, sfatuiti sa faca exercitii fizice moderate pentru a se asigura ca „o cantitate semnificativa de transpiratie a fost absorbita pe subsuoara tricoului”.

Dupa ce au colectat bluzele transpirate, autorii studiului au trecut apoi tricourile sub narile a 82 de femei heterosexuale. Fiecare femeie a avut „placerea” de a adulmeca sase articole de imbracaminte diferite si a vizualizat, de asemenea, o fotografie a barbatului responsabil pentru fiecare miros.

„In concordanta cu ipoteza noastra, mirosul barbatilor singuri a fost evaluat ca fiind mai puternic decat mirosul barbatilor aflati in parteneriat”, scriu autorii studiului. „Am constatat, de asemenea, ca figurile barbatilor singuri au fost evaluate ca fiind mai masculine decat fetele barbatilor in parteneriat, dar numai in randul femeilor in parteneriat”.

„Dintr-o perspectiva evolutionista, poate fi avantajos pentru femei sa fie capabile sa detecteze semnalele chimice care pot duce la formarea unui cuplu si, in cele din urma, sa evite curtarea barbatilor in parteneriat (in special cu urmasi) din cauza resurselor relativ reduse pe care le pot oferi”, arata cercetatorii.

Din pacate, insa, un miros personal puternic nu creste neaparat sansele unui barbat de a gasi dragostea, deoarece mirosurile barbatilor singuri nu au fost considerate mai sexy sau mai atragatoare decat cele ale barbatilor in parteneriat. Interesant este ca femeile aflate in parteneriat au descris, de asemenea, chipurile barbatilor din cupluri ca fiind mai demne de incredere si mai loiale decat cele ale barbatilor singuri.

Revenind la problema mirosului, autorii studiului ofera o explicatie alternativa pentru mirosul accentuat al burlacilor, spunand ca cei care nu au un partener ar putea fi pur si simplu mai putin igienici.

„Dovezile pentru aceasta afirmatie provin din cercetari care arata ca barbatii singuri au rezultate mai slabe in ceea ce priveste sanatatea fizica si mentala decat barbatii cu partenere, ceea ce se poate manifesta printr-o igiena mai slaba si, prin urmare, printr-un miros accentuat”, scriu ei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: