Fermierii francezi s-au intors cu tractoarele la Paris. „Green Deal-ul” ramane principala problema a agricultorilor

externe

Ieri, 23 februarie, zeci de tractoare au intrat, din nou, in capitala Frantei, intr-un nou protest, prin care cer mai mult sprijin guvernamental si reglementari mai simple in domeniu, relateaza AP, citata de France 24. Actiunea are loc inaintea Targului Agricol de la Paris, unul dintre cele mai mari astfel de evenimente agricole din lume.

Protestul este organizat de „Coordonarea Rurala”, un sindicat al agricultorilor, si are loc la trei saptamani dupa ce fermierii au renuntat la blocajele rutiere din jurul capitalei si din mai multe zone ale Frantei. Atunci guvernul le-a oferit peste 400 de milioane de euro ca raspuns la nemultumirile lor legate de veniturile scazute, de reglementarile stricte si de ceea ce ei numesc concurenta neloiala din strainatate.

Manifestatiile agricultorilor francezi se inscriu in miscarea mai ampla de protest din mai multe state ale Europei, fata de politicile agricole si birocratia din UE.

Fermierii au intrat cu tractoarele printr-un cartier vestic al capitalei franceze, apoi au trecut un pod peste raul Sena si s-au indreptat catre piata Vauban din centrul Parisului.

Emmanuel Macron, asteptat la Targul Agricol de la Paris

Fermierii sunt nemultumiti, printre altele, ca politicile de mediu din UE, precum „Pactul ecologic european” („Green Deal”), care prevede limitarea utilizarii de substante chimice si a emisiilor de gaze cu efect de sera, le limiteaza activitatea, iar produsele lor devin astfel mai scumpe decat importurile din afara UE.

In ultimele saptamani sindicatele agricultorilor au avut mai multe discutii cu oficialii guvernamentali despre un nou proiect de lege menit sa apere „suveranitatea agricola” a Frantei, proiect care urmeaza sa fie dezbatut de Parlament in aceasta primavara.

Planul include sute de milioane de euro sub forma de ajutoare, scutiri de taxe si promisiunea de a nu interzice in Franta pesticide care sunt permise in alte parti ale Europei.

Presedintele francez Emmanuel Macron este asteptat sambata la Targul Agricol de la Paris, unde ar urma sa aiba o dezbatere cu fermierii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: